top of page
  • Foto van schrijverVera Develing

Voeding & Brein | Suiker

Bijgewerkt op: 9 apr. 2020

Sinds 2007 kan ik niet meer tegen melk. Een aantal jaren later ben ik van de tarwe afgeraakt. Spelt kon ik nog enige tijd verdragen, maar na enige tijd ook niet meer. Ik voelde me eerst superzielig en wilde vanuit mijn zieligheid nog wel eens een taartje of roomijs eten... maar 10 minuten genieten stond op den duur niet meer in verhouding met een week last hebben van mijn rommelende darmen en mistige hoofd. Dat ik ook gevoelig was voor suiker, dat weet ik eigenlijk ook al heel lang. En volgens mij weet jij dat eigenlijk ook wel. Maar ja, het zit bijna overal in! Lees maar eens de ingrediëntenlijsten op verpakkingen in de supermarkt. Ik verbaas me iedere keer weer en meer. Omdat ik ook glutenvrij leef, valt het nog meer op. Bijna in alle glutenvrije producten zit suiker. Tijdens mijn taartenbakavontuur gebruikte ik onbewerkte suikers en dat maakte al een heel verschil. Het is sinds begin 2020 dat ik van de geraffineerde suiker af ben. De borreliabacterie (ziekte van Lyme) vreet zich namelijk vol aan twee dingen: candida en magnesium. Candida voedt zich met suiker. Dus als ik suiker laat zijn, sterft de candida uit en daarmee ook de borreliabacterie. Ineens was de pijn wel heel groot en lukte het om te stoppen. Goed, dat is mijn verhaal, maar wat doet suiker nou eigenlijk met je? Welk effect heeft het op je lichaam en op je brein? Ik merk er zelf de voordelen van en wilde er toch nog even wat meer met jullie over delen.

Suiker = Cocaine. Dat klinkt heel hard en dat is het ook. Suiker komt in vele vormen en maten. Ik beperk me hier, heel kort door de bocht, tot twee soorten. Er zijn suikers waar je lichaam niets mee kan (ongeraffineerde suikers) en suikers die ook van invloed op je zijn, maar minder omdat ze het hele pakket aan stoffen met zich meedragen om het ook weer te kunnen afbreken (geraffineerde suikers). Geraffineerde of onbewerkte suikers zijn bijvoorbeeld fruit, ahornsiroop en agavesiroop. Ook palmsuiker en kokosbloesemsuiker worden hieronder genoemd. Echter, het hangt echt van persoon tot persoon af in hoeverre je reageert op suiker. Om dit te achterhalen, kun je eens een periode helemaal geen suiker eten en het dan uitproberen waar je op reageert. We zijn over het algemeen ingesteld op zoet. Het vruchtwater waarin we de eerste maanden van onze ontwikkeling ronddreven, schijnt zoet te zijn. De overtuiging dat je zoet nodig hebt om te overleven, is dan ook snel ingeprint. De hersenen zijn dan ook op zoek naar zoete ervaringen omdat het een vertrouwd, koesterend, bekend, gelukzalig gevoel geeft. En dat is precies wat cocaine ook doet. Dezelfde delen van je hersenen worden geactiveerd bij suiker en bij cocaine. Je maakt dopamine aan als reactie op suiker en dat maakt dat je er graag meer van wilt. Het kan een verslaving worden. We hebben ook suiker nodig, maar het is de vraag hoeveel en welke. Als het in verhouding is met wat je verbruikt, dan is er misschien niet zoveel aan de hand. Wanneer je te veel suiker tot je neemt voor wat je doet, slaat het op als vet in je lichaam. Ook kun je enorme schommelingen ervaren. Na het eten van suiker kun je even heel veel energie voelen om vervolgens totaal in te storten. Om dan weer dat energieke gevoel te voelen, kan het zijn dat je weer naar suiker grijpt. En dat kan verslavend werken. Soms kan het zo zijn dat je niet meer voelt of je honger al gestild is. Het mechanisme dat doorgeeft of je maag voldoende gevuld is, kan stil komen te liggen door het te veel of te vaak eten van suiker. Je hersenen krijgen dan niet meer het seintje dat je voldoende hebt gehad, waardoor je kunt gaan overeten. Smaakversterkers hebben hetzelfde effect. Zoals gezegd, we hebben suikers nodig. Je hebt wel een keuze in welke en hoeveel. Voor mij was de pijn groot genoeg om te veranderen en als die er niet is, lijkt de noodzaak misschien niet zo groot. Het leverde voor mij meer rust en ontspanning op en ik voel me juist energieker nu ik geen geraffineerde suikers eet. Mijn hoofd is helderder en mijn lichaam meer in balans, stabieler en lichter. Want ja, ik ben ongemerkt een paar kilo kwijt. Dat hoefde niet, maar is wel een bijeffect geweest. Mocht je vragen hebben of iets willen aanvullen, dan hoor ik het graag! Liefdevolle en ontspannen groet, Vera

28 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント

5つ星のうち0と評価されています。
まだ評価がありません

評価を追加
bottom of page