top of page
 • Foto van schrijverVera Develing

10 voordelen van journaling

Een van mijn favoriete bezigheden is schrijven. Het helpt me mijn gedachten te ordenen, energie in beweging te brengen, geeft me me helderheid en ik voel me meer afgestemd.


Het is voor mij ook een van de manieren die ik graag inzet bij het deconditioneringsproces, omdat het voor mij helpt om dat wat in mijn systeem is gaan zitten dat er niet meer hoort, uit mijn systeem te halen zodat ik mijn ware, authentieke zelf kan zijn.


Er zijn verschillende manieren om te journalen. Zo kun je pen en papier gebruiken, maar sommigen vinden het fijner om te typen op een laptop of om notities te maken op hun gsm.


Je kunt een timer zetten voor bijvoorbeeld 20min en gewoonweg gaan schrijven wat er in je opkomt. Je kunt er ook voor kiezen om een vraag te beantwoorden of vanuit je chart eens per open centrum aandacht te geven en op te schrijven wat je denkt, ziet, voelt, ervaart.


Voor mij gaat het om het lozen van energie die uit mijn systeem mag en het schijnt dat er nog heel veel meer voordelen zijn:

10 voordelen van journaling

 1. Het versterkt je immuunsysteem en leidt tot een betere gezondheid volgens Psych Central.

 2. Het verduidelijkt je gedachten en gevoelens. In deze chaotische wereld is het fijn om even de tijd te nemen en alles op een rijtje te zetten op papier en kom je snel in contact met je ziel.

 3. Je leert jezelf kennen. Door regelmatig te schrijven, leer je jezelf steeds beter kennen waardoor je jezelf gelukkig en zelfverzekerd voelt. Ook door situaties terug te lezen, herken je bepaalde situaties en hoe je daar het beste mee kunt omgaan.

 4. Stress verminderen. Door te schrijven over je woede, andere emoties of frustraties, helpt het om deze intensieve gevoelens los te laten. Hierdoor voel je je rustig en beter in staat om in het heden te leven.

 5. Problemen oplossen. Meestal lossen we problemen op vanuit een analytisch perspectief vanuit het linkse hersengedeelte. Maar soms kan het antwoord alleen worden gevonden door de creativiteit en intuïtie van rechtsboven te gebruiken. Het schrijven ontgrendelt deze andere mogelijkheden en biedt de mogelijkheid tot onverwachte oplossingen voor ogenschijnlijk onoplosbare problemen.

 6. Het helpt je om beter met depressie of depressieve gevoelens om te gaan. Je benoemt je gevoel, je besteed er aandacht aan, je keert het om, bekijkt andere mogelijkheden en accepteert het waardoor je het makkelijker los kunt laten.

 7. Verbetert communicatie. Door veel te schrijven, leer je je gevoelens goed onder woorden te brengen en beter met anderen te communiceren.

 8. Vergroot de creativiteit. Doordat je alles van je afschrijft, ontstaat er ruimte voor spontane ideeën en andere creativiteit: heerlijk!

 9. Verbetert je werkefficiëntie. Ga maar na: Als jij al je zorgen en piekerdingen van je af hebt geschreven, ben je zo vrij als een vogeltje om de dingen aan te pakken die gedaan moeten worden. Probeer het maar, je gaat fluitend door het leven!

 10. Helpt je IQ te verbeteren volgens een recente studie van Harvard. Je herinnert je dingen beter, je maakt ruimte en bevordert zowel de linker- als de rechterhersenhelft te gebruiken. 22,8 % van dit onderzoek had een betere performance nadat ze 10 dagen lang dagelijks aan het einde van de dag aan journaling hadden gedaan over hun belevenissen op de werkvloer.

(Bron: Gzndenzo)


Ik herken al deze voordelen wel!

Hoe zit dat bij jou? Heb jij al een journal practice? Wil je hiermee beginnen?

Wil je er meer over weten?

Laat het gerust weten, happy to help!

Alle Liefs & Alle Goeds,

Vera
13 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page