top of page
  • Vera

Herfstdip of Winterblues


De laatste tijd merk ik om me heen dat velen zich wat moe en somber voelen. Ik herken het ook bij mezelf. Vanuit de 5 elementenleer is daar voor mij een verklaring voor. Het is het seizoen waarin de meridianen van dikke darm en longen centraal staan. Beide organen staan in direct contact met dat wat van buiten komt. De longen met de lucht die we inademen en de darmen met de voeding die we tot ons nemen.

De darmen - tweede brein, brain gut axis en serotonine

Over de longen en adem is nog veel meer te vertellen, maar voor nu richt ik me even op de darmen. Onze darmen worden ook wel ons tweede brein genoemd en er is een verbinding tussen de darmen en de hersenen. Wanneer alles ok is, wordt serotonine in onze darmen aangemaakt. Dit is een neurotransmitter die er onder ander voor zorgt dat de prikkeloverdracht soepel verloopt, je goed kunt slapen en je je vrolijk voelt. Door de brain gut axis, komt dit stofje ook in de hersenen terecht. Bij te weinig aanmaak van serotonine kan het zijn dat je je niet lekker in je vel voelt zitten, je je somber of zelfs depressief voelt, dat je darmen over hoop liggen of dat je niet helder kunt nadenken.

De dagen worden korter

Maar er is meer waarom het kan zijn dat je je in de herfst wat moeier en somberder dan anders voelt. Uit onderzoek naar de herfstdip of winterblues blijkt dat er een relatie is tussen het somber worden in de herfstperiode en de lengte van daglicht. Wanneer je daar gevoelig voor bent, kunnen er klachten ontstaan.

Symptomen van de herfstdip

- Meer behoefte aan slaap. Je slaapt langer en wordt sneller moe. Dit kan uiteindelijk ervoor zorgen dat je je somber en depressief voelt (3% van de bevolking)

- Je voelt je somber zonder aanwijsbare reden

- Concentratieproblemen

- Minder behoefte aan sociale activiteiten

- Meer behoefte aan eten, met name calorierijk. Sommige mensen komen 4 tot 6 kilo aan.

- Je hebt er tijdens de zomer geen last van. Dan ben je wel actief en vol energie. Wanneer de winter in zicht komt, verandert dat. De klachten verdwijnen spontaan, "als sneeuw voor de zon", als de dagen weer gaan lengen.

Herfstdip versus Winterdepressie

Even een onderscheid, want een herfstdip wordt wel eens winterblues genoemd, maar het is niet hetzelfde als een winterdepressie. Een herfstdip is het milde zusje van de winterdepressie, een aandoening die behandeld kan worden. Voor een herfstdip is er (nog) geen behandelplan. De meeste mensen ervaren wel wat somberheid door de korter wordende dagen, maar wanneer je een paar jaar lang min of meer dezelfde klachten ervaart, spreekt men van een terugkerend patroon en kun je stellen dat je aan de winterblues lijdt.

Is een herfstdip te voorkomen?

Er is tot nu toe nog niets gevonden om een herfstdip of winterblues te voorkomen. Wanneer je er gevoelig voor bent, kun je wel iets aan de klachten en symptomen doen, maar je blijft kwetsbaar. Je kunt wel iets aan de klachten en symptomen van een herfstdip doen.

Wat kun je doen bij een herfstdip?

- Bij milde klachten kun je de dag beginnen met een wandeling. Zo krijg je natuurlijk licht binnen en bewegen is activerend en goed voor je. Je maakt er verschillende stofjes door aan, bijvoorbeeld endorfine en serotonine.

- Wanneer je last hebt van veel slapen, kun je een daglichtsimulator aanschaffen. Deze wekker bootst bij het afgaan het daglicht van de lenteperiode na en verbetert hierdoor je dag- en nachtritme.

- Verblijf gedurende de winter in een zonnig oord.

- Laat je vitamine D, foliumzuur en vitamine B12 checken bij de huisarts. Bij een tekort is de kans op een dip groter.

- Beperk het blauwe licht van elektronische apparaten. Dit licht zorgt namelijk voor een verminderde aanmaak van melatonine, het stofje waar je slaperig van wordt. Moet je echt nog iets achter je computer doen? Draag dan een speciale bril of gebruik een anti blue light filter om het blauwe licht tegen te houden.

- Lichttherapie. Dit blijkt een succesvolle behandeling tegen een herfst- dan wel winterdip. Bij 70 procent helpt het.

Hoe kan ik je helpen bij een Herfstdip?

Yin Yoga: Door het regelmatig beoefenen van Yin Yoga zorg je ervoor dat je hele systeem weer meer tot rust komt. Hierdoor kunnen ook jouw darmen weer optimaal functioneren en ervoor zorgen dat er voldoende serotonine wordt aangemaakt. Door met aandacht en bewust te ademen, help je jezelf herinneren om in je lichaam te zijn en de gedachtestroom te vertragen. Wees welkom voor een gratis proefles!

Lomi Lomi: Een helende en transformerende massage afkomstig uit Hawaii. Je komt op ontspannen wijze uit je hoofd en in je lichaam. Deze massage is vanaf november te boeken. Boek hier een Lomi Lomi sessie voor in november 2019

Ademcoaching: Ook door middel van een ademsessie kan er heel veel ruimte ontstaan voor rust en ontspanning. Het helpt los te laten wat je niet meer dient, helpt bij het laten gaan van de ballast die je meesleept en bij het meer in je lichaam zijn. In oktober en november krijg je korting op een ademsessie. Boek hier een ademsessie met korting in oktober en november 2019

Wat is jouw tip tegen de herfstdip? Laat het weten!

Ontspannen groet & Namasté, Vera


18 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page