top of page
  • Vera

Ontspanning is de sleutel


De titel verklapt eigenlijk alles wat ik je zeggen wil. Ontspanning is de sleutel. Tot alles. Tot een betere gezondheid, tot een brein dat in balans is, tot beter slapen, tot creatiever, liefdevoller, innovatiever zijn... Noem het maar op. Er is ontspanning voor nodig. En dat is voor sommigen nu juist het stukje van de puzzel dat mist.

In een heel korte tijd is er veel veranderd. Behalve hoe ons brein is opgebouwd. Dat schijnt nog steeds hetzelfde te functioneren als 40000 jaar geleden. Veertigduizend. Een 4 met 4 nullen. Dat is enorm lang geleden! Destijds leefden mensen een leven dat veel prikkellozer was dan vandaag de dag. Het brein reageerde op angst, spanning en onrust als dat nodig was. Als er daadwerkelijk een tijger of een beer op de weg stond, kwam de mens in actie door te rennen, te vechten of te bevriezen. Wanneer het gevaar geweken was, was er ruimschoots de tijd om het lichaam weer tot rust te brengen en bij te komen.

Tegenwoordig zijn er geen tijgers op de weg. Tenminste, ik ben net nog even gaan kijken, maar heb er geen gezien. Wel hebben we zelf enorm veel beren op de weg geplaatst. Fictief. En blijkbaar werkt dat hetzelfde als wanneer die beer daadwerkelijk voor ons zou staan. Ons lichaam, ons systeem, ons brein reageert precies hetzelfde wanneer er echt of in gedachten een beer op de weg staat. Het zenuwstelsel voor actie gaat aan, waardoor hartslag, bloeddruk en ademhaling omhoog gaan. Er worden allerlei mechanismen in het werk gesteld om te kunnen rennen, vluchten of te bevriezen. De bijnieren draaien overuren waardoor er meer cortisol in het lichaam komt. Wanneer we na het verdwijnen van het gevaar de tijd nemen om bij te komen, is het lichaam in staat alles weer in balans te brengen. En dat is nu precies wat vaak overgeslagen, vergeten of niet de tijd voor genomen wordt.

We staan continu aan. Er zijn continu beren op de weg. Deadlines die we moeten halen. We zijn bezig met wat anderen van ons vinden en hoe we daaraan kunnen voldoen. De vraag of we wel genoeg doen houdt ons bezig. We hebben social media bij te houden en vooral te laten weten dat de zon schijnt. Terwijl we ondertussen roofbouw plegen...

Ontspanning is de sleutel. En voor sommigen van ons is die kwijt. Ontspanning kan ervoor zorgen dat ons brein weer tot rust kan komen. Dat onze ademhaling, hartslag en bloeddruk dalen. Dat de bijnieren en andere organen geen overuren hoeven te draaien. Dat er meer balans is. Dat je helder kunt nadenken. Dat je minder paniek, angst en stress ervaart. Dat je beter slaapt. Dat je gezondheid en immuunsysteem een boost krijgen en ga zo maar door.

Er zijn genoeg manieren om weer ontspanning in je leven toe te laten. Ik hoop dat je een gezonde en duurzame manier vindt die bij jou past. Een nieuwe gewoonte aanwennen kost tijd. Het duurt minstens drie weken voor je brein ergens aan gewend is, dat er een nieuw neuraal pad is aangelegd in je brein. En dat is als je er dagelijks mee bezig zou zijn. Je brein heeft tijd nodig. Daar is geduld en volhouden voor nodig.

Yin Yoga kan hierbij helpen. Het geeft de mogelijkheid de sleutel weer te vinden. Je oefent geduld en maakt stofjes aan die helpen bij het tot rust brengen van jouw brein en daarmee jouw hele systeem. Je bent van harte welkom om te ervaren wat Yin Yoga voor jou doet. Iemand kan het je wel vertellen, je kunt erover lezen, maar je brein leert door herhalen en zelf ervaren.

Namasté en ontspannen groet,

Vera


13 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page