top of page
  • Foto van schrijverVera Develing

Ikigai - jouw reden om te zijn

Vlak voor de kust van Japan is een archipel, een groep eilanden, met de naam Okinawa. Een groot deel van de mensen die hier leven wordt meer dan honderd jaar oud. Zonder gebreken buigen ze door hun knieën om iets van de grond te rapen, klimmen ze in bomen om vruchten te plukken, blijven ze tot op late leeftijd - ver na onze pensioenleeftijd - aan het werk.


Hoe dan? Wat is hun geheim? Wat maakt hun leven anders dan dat van ons? Dan Buettner deed onderzoek naar de Blue Zones op deze aarde. Vijf gebieden waar mensen opvallend gezond ouder worden dan in de rest van de wereld. Okinawa is er hier één van. Buettner ontdekte dat naast de voeding (met name plantaardig), dagelijks bewegen, omringen met de juiste mensen, dagelijks ontspannen er nog een belangrijke reden is. Al deze mensen weten waarom ze hun bed uitkomen. Ze hebben een reden om te zijn.


Het is dus niet zo zeer de juiste voeding of beweging maar met name dat je een doel in het leven hebt dat er voor zorgt dat je gezond oud kunt worden. Weten waar je gelukkig van wordt, waar je hart van gaat zingen, waar je goed in bent, wat je kunt, wat je waard bent... en dat draagt er allemaal aan bij dat je vanzelf de keuze maakt om gezond te eten, te bewegen, met de juiste mensen om gaat en voldoende ontspant.


In de Japanse cultuur is er een woord voor het hebben van een reden om je bed uit te komen, jouw reden om te zijn. Het staat bekend als "ikigai." Na me in dit onderwerp te hebben verdiept, is het allerbelangrijkste dat je klein begint. Stapje voor stapje. Want natuurlijk willen we allemaal wereldvrede, geluk, gezondheid en ga zo maar door... maar zet liever één stapje, voet voor voet, dan dat je het doel te ver van je weg zet. Dat laatste zorgt er in ieder geval bij mij voor dat er weinig gebeurt.


De vraag is: "Wat kun je vandaag of nu doen om bij te dragen aan jouw reden om te zijn?" Dus als dat wereldvrede is, wat kun je dan vandaag daaraan bijdragen. Wil je vijf kilo afvallen, wat kun je dan nu doen. Is het meer water drinken, wat kun je dan nu doen. Maak het klein, maak het overzichtelijk en behapbaar. Dat maakt het ook voor het brein een stuk makkelijker om je doel helder voor ogen te hebben. En hoe vaker je dit doet, hoe meer het een gewoonte wordt.


Ikigai geeft focus. Het geeft je richting en laat je weer voelen waarvoor je hier bent. Voor mij werd het vanuit daar ook makkelijker om in te zien waar ik mijn energie, tijd en aandacht aan te geven heb. Wat je aandacht geeft groeit en mezelf nog gelukkiger maken, is iets waar ik mijn aandacht graag aan geven wil. Dat geeft enorm veel rust en ontspanning.


Hoe je jouw ikigai kunt ontdekken, ontdek je in een volgende blog.

Mocht je er vragen over hebben, stel ze gerust!


Liefdevolle en ontspannen groet,

Vera

26 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page