top of page
  • Foto van schrijverVera Develing

Vervelen & Niksen - verschil & overeenkomsten

We zijn ongeveer drie maanden verder sinds de eerste ontdekking van Corona in Nederland. Drie maanden... het lijkt voor mij al heel veel langer. Al wat ik me had voorgenomen om te doen, had ik opgeschreven op een lijstje. En dat lijstje is er nog. Het is niet dat ik niets heb uitgevreten of gedaan, er is heel veel anders gebeurd en dat is ook prima.


Zo heb ik verschillende blogs geschreven over vervelen, niksen en wu wei. Onderwerpen die mij, met mijn verslaving aan doen, ADD, HSP en de hele reutemeteut, nauw aan het hart gaan. Het is voor mij zo enorm van levensbelang om zo nu en dan de boel de boel te laten en simpelweg voor me uit te zitten staren, te dagdromen, te lantefanten... Zo komt mijn brein tot rust en daarmee mijn hele systeem.


De eerdere blogs over vervelen en niksen riepen bij mij op dat er niet eens zo veel verschil is. Dat ze in de kern hetzelfde teweeg kunnen brengen. Ik ga uit van overeenkomsten, maar ik merkte voor mijzelf wel een verschil op tussen vervelen en niksen. Bij verveling lijkt het erop dat het je overkomt, dat je ineens in deze staat van zijn kunt komen, dat het geen vrije keuze is. Bij niksen is dat wel het geval. Je kiest ervoor echt even helemaal niets te doen.


Toch hebben ze ook overeenkomsten:

  • Er worden nieuwe verbindingen gelegd in het brein

  • Niksen en vervelen zijn allebei zonder doel

  • Ze brengen je allebei dichter bij je gevoel en bij wat er werkelijk speelt

  • Beide dragen bij aan meer rust, gezondheid, ontspanning en creativiteit

  • Uiteindelijk word je er veel productiever van

  • Door meer rust, zal ook je nachtrust verbeteren, zul je nog vriendelijke zijn naar jezelf en anderen, vergroot het compassie

Dus... nu het (nog) kan: Verveel en niks je te pletter! Volgens mij worden we er allemaal een stuk gelukkiger van om zo nu en dan even helemaal niets te moeten en te hoeven van onszelf en al helemaal niet van anderen. De kunst van het niet(s) doen beschrijf ik ook in de blogs over wu wei. Go with the flow, staar voor je uit, lig op je rug in het gras, zie de wolken voorbij drijven, luister naar de vogels, voel de zon op je huid... en word een nog gelukkiger mens.


Liefdevolle en ontspannen groet,

Vera

24 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare

Mit 0 von 5 Sternen bewertet.
Noch keine Ratings

Rating hinzufügen
bottom of page