top of page
  • Foto van schrijverVera Develing

Voeding & Brein

Bijgewerkt op: 12 apr. 2020

Voeding is een van mijn brandstoffen en aangezien mijn gevoelige systeem niet alles verdragen kan (of wil?) maakt uitzoeken wat wel verdragen wordt onderdeel uit van mijn bestaan.


Sinds ik in 2007 ineens geen smeerkaas meer kon verdragen, vertelde de vervangend huisarts dat mijn bloedgroep geen melkproducten tot zich moest nemen. Granen als tarwe liever ook niet. Ik heb een tijdje het bloedgroepdieet gevolgd en dat maakte echt wel verschil, alleen nooit meer zwarte peper of kaneel, dat zag ik niet zitten.


Stress zorgde ervoor dat op den duur tarwe echt niet meer te verdragen was en een hele tijd is spelt nog prima geweest. Uiteindelijk heb ik dat ook verbannen en heb ik met een diëtiste die het FODMAP dieet hoog heeft zitten uitgevonden dat ik inderdaad beter geen gluten kan nemen. Prima, er kan nog zoveel wel!


Even dat je het weet, je kunt bij de Belastingdienst een formulier invullen als je bepaalde voedingsmiddelen niet eet. Dat kun je dan als kosten opgeven bij je opgave. Zorg er dan wel voor dat je een dieetverklaring van een specialist op zak hebt.


Tijdens mijn ziekte van Lyme avontuur is ook mijn voeding weer eens aan een onderzoek onderworpen. Ik had weerstand van varkensvlees, soja en gist vermeed ik ook al. Het enige dat naast dit, gluten en alle melksoorten niet meer gegeten mocht worden, was suiker... Eindelijk! Nu was de pijn groot genoeg om te stoppen met geraffineerde suikers (ja, fruit doe ik nog wel aan).


Het effect was niet alleen fysiek maar ook zeker mentaal te merken. Mijn lichaam en brein vinden het superfijn dat ik gluten, melk, gist, soja, varkensvlees en suiker laat staan! Ik voel me veel energieker, veel rustiger, slaap beter, mijn stoelgang is regelmatiger en al met al heeft het een grote bijdrage geleverd aan goed voor mezelf zorgen. Al wat ik erin stop, komt er op de een of andere manier weer uit. Beter dat dat allemaal zo puur en zo zuiver mogelijk is.


De komende weken kom je wat meer te weten over verschillende (aspecten van) voeding die van invloed kunnen zijn op je brein en daarmee op de rest van je lichaam en leven. Zo komen suiker, serotonine en intermittent fasting voorbij. En wat voor het laatste een mooie start voor mij is geweest, is de Groene Week.


Als er onderwerpen zijn die je mist of waar je meer over wilt weten, dan hoor ik het graag!

Liefdevolle en ontspannen groet, Vera

8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários

Avaliado com 0 de 5 estrelas.
Ainda sem avaliações

Adicione uma avaliação
bottom of page