top of page
  • Foto van schrijverVera Develing

Voeding & Brein | Intermittent Fasting

Bijgewerkt op: 12 apr. 2020

Mijn interesse in hoe je je brein vóór je kunt laten werken in plaats van tegen je (ver)leidde mij naar allerlei gerelateerde filmpjes op YouTube. Ik hou van boeken lezen, ik hou van het zelf ervaren en soms wissel ik dat af met visuele input. Daar gaat het voor mij nog meer van leven.


Zo kwam ik de term 'intermittent fasting' tegen. Ik had er al wel eens van gehoord en meermaals voorbij zien komen in verschillende nieuwsbrieven die ik volg, maar onlangs greep het echt mijn aandacht. Wat is het? Wat doet het? Wat levert het op? Daar wil ik antwoord op geven in deze blog.


Wat is intermittent fasting?

Intermittent fasting is geen dieet, maar meer een levensstijl. Je mag alles eten, maar wel binnen een x-aantal uur van de dag. Het houdt kort door de bocht in dat je een bepaald deel van de dag wel eet en een ander deel niet. Je kunt kiezen voor een zogenoemd 'eetraam' van bijvoorbeeld 8 uur waarin je wel eet en 16 uur waarin je als het ware vast. Je kunt tijdens het vasten wel water of thee drinken.


Zelf kwam ik erachter dat ik dit sinds de Groene Week eigenlijk al doe. En omdat je een bepaalde tijd van de dag wel eet, denk je automatisch beter na over waarmee je je dan voedt. Verder ontkrachtte ik hiermee ook verschillende andere overtuigingen als dat ik na het lesgeven in de avond toch echt moest eten omdat ik anders niet kon slapen en dat ik toch echt een flinke kom havermout nodig heb om de eerste uren van de dag door te komen. Niets bleek minder waar.


Voor mij werkt het het best om na 20u in de avond niets meer te eten. Soms is het eerder (17u) soms is het wat later (uiterlijk 21u). Meestal kom ik niet aan 8 uur wel eten en 16 uur niet, maar de verhouding blijft altijd onder de 12 uur wel eten en dus meer dan 12 uur niet. Ik merk er gewoonweg te veel voordelen van wanneer ik me hieraan houdt. Dat is het me meer dan waard.


Een andere belangrijke leefregel voor mij als het over eten gaat, is te stoppen wanneer het genoeg is. Me helemaal volproppen maakt me moe en dan heeft mijn lichaam er een enorme klus aan om het allemaal te verteren. Het is voor mij klinklare onzin dat ik me tot 20u in de avond dus maar helemaal moet volstoppen omdat ik het anders niet zou overleven. Andersom lijkt in mijn ervaring meer waar: Ik overleef het niet als ik te veel eet :)


Wat doet het?

Doordat je een bepaald deel van de dag wél eet en een bepaald gedeelte niet, geef je je hele systeem een soort reset en gaat niet alleen je brein maar kan bijvoorbeeld ook je spijsvertering erop vooruit gaan.


Wanneer we eten, maken we meer energie aan dan dat we verbruiken. Het lichaam is zo slim om dit op te slaan om deze energie later te gebruiken. Het hormoon insuline helpt om deze energie op te slaan in bijvoorbeeld de lever. Wanneer deze energie niet wordt gebruikt, wordt deze omgezet in vet.


Dit is terug te draaien op het moment dat we niet eten en dus vasten. Het insulineniveau daalt en omdat er niet meer energie bij komt, krijgt het lichaam het seintje om opgeslagen energie te verbranden. Wanneer eten en vasten in balans zijn, komt dit alle systemen in jouw lichaam ten goede.


Wat het nog meer doet, staat beschreven bij "Wat levert het op?" Het heeft voor mij vele voordelen om een deel van de dag het mezelf te gunnen niet te eten en daardoor meer te genieten van wanneer ik wel eet.


Wat levert het op?

Naast dat je met intermittent fasting allerlei overtuigingen en patronen kunt aanpakken en doorbreken, heeft het ook andere effecten op lichaam en geest:

- Omdat je een bepaalde periode eet, maak je andere keuzes in wat je eet

- Je brengt insuline in balans en daarmee ook de opslag van energie

- Je bloedsuikerspiegel komt meer in balans

- Toename van groeihormonen die een belangrijke rol spelen bij het herstellen van cellen en weefsel en ook bij het halen van energie uit vetreserves

- Minder ontstekingen en minder oxidatieve stress die zorgen voor celbeschadigingen

- Een helder hoofd, opgeruimd gevoel en misschien zelfs een gevoel van gezonde controle. Je eet niet meer alles, je maakt keuzes voor wat goed voor je is. Voor wat voedend is in plaats van vullend.


Wanneer is het beter van niet?

- Wanneer je aan bijvoorbeeld anorexia leidt

- Tijdens zwangerschap en vlak daarna

- Wanneer je in welke vorm dan ook aan het herstellen bent van een ziekte of bepaalde medicatie gebruikt


Het is raadzaam er niet zomaar aan te beginnen, maar je er goed bij te laten begeleiden. Voor mij is het begonnen na het volgen van de Groene Week en wellicht dat er een voedingsdeskundige in jouw omgeving is die jou hierbij kan begeleiden. In Ede kun je terecht bij Eigenzennig voor een goede begeleiding bij deze methode.


Voor mij heeft het heel veel rust en ontspanning gegeven om mijn relatie tot eten eens onder de loep te nemen en een vorm te vinden die bij mij past. Wellicht dat deze vorm ook bij jou past, maar onderzoek het voor jezelf.


Mocht je meer vragen hierover hebben, stel ze gerust! Aanvullingen zijn ook van harte welkom.

Liefdevolle en ontspannen groet, Vera

17 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page