top of page
  • Foto van schrijverVera Develing

Voordelen van niksen

In een eerdere blog maakte je kennis met het, nota bene, Nederlandse fenomeen "niksen" dat tot ver over de landgrenzen bekend is en hier een beetje vergeten.


Ondanks de wat negatieve connotatie van niksen - het roept misschien woorden als "luiheid"en "onproductief" op - kan niksen ook heel veel bijdragen aan jouw leven.


1. Even niks hoeven bijdragen, presteren of bereiken. Heerlijk... dat geeft zo enorm veel rust, ruimte en vrijheid!


2. Een geestelijke vorm van uitrusten. Door even helemaal niets te doen, al is het maar een paar minuten, geef je je brein en daarmee ook de rest van je lichaam de tijd om te herstellen, verwerken, processen zo je wilt. Even ruimte op de harde schijf maken.


3. Niksen brengt je naar "zijn." Je zet de doe-modus uit en herinnert je weer even dat je een human being in plaats van human doing bent. En zo draagt niksen positief bij aan een stressvrij leven.


4. Niksen maakt productief. Door pauzes te nemen, te dagdromen, een bezigheid te vinden die totaal doelloos is, komt je brein tot rust. We hebben hersteltijd nodig om daarna weer in actie te kunnen komen. Onvoldoende ontspanning en rust zorgen voor een overprikkeld brein, stress, spanning en de hele mikmak.


5. Niksen helpt bij het oplossen van problemen. Omdat je even je denken van het probleem afhaalt, kun je na een tijdje dingen helderder zien. Door even afstand te nemen, je gedachten te laten uitrazen en je ervan te onthechten, kan je brein weer nieuwe verbindingen leggen. Je brein is de ingekomen informatie aan het verwerken. En dat kan zomaar leiden tot de oplossing.


6. En om precies dezelfde redenen als meer productief zijn en problemen oplossen, maakt niksen je creatiever. Je brein laten verwerken en je gedachten er even van afhalen zorgen ervoor dat je anders over iets kunt denken en anders tegen iets kunt gaan aankijken. Je komt op ideeën door out of de box te gaan.


Zie jij nog meer voordelen van niksen?

Deel ze gerust, dan neem ik ze graag in deze lijst op.


Laat niksen een deel van je leven uitmaken, omarm het net als verveling, om een nog gelukkiger leven te leiden.


Liefdevolle en ontspannen groet, Vera


26 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page