top of page
  • Foto van schrijverVera Develing

Voordelen van Yin Yoga

Bijgewerkt op: 12 apr. 2020

Het is alweer een tijdje geleden dat ik het over de voordelen van yin yoga heb gehad. En zeker nu, in tijden van corona, is yin yoga voor mij van levensbelang. Er zijn vele voordelen aan yoga en meditatie die juist nu kunnen helpen en dat wil ik je niet onthouden.


Ik ben voorstander van empirisch onderzoek, het zelf onderzoeken en ontdekken wat werkt voor jou, onderzoek vanuit ervaring en beleven. Dat is voor mij sterker dan welk onderzoek dan ook. Blijf altijd checken bij en voor jezelf wat waarheid is. Ook bij het volgende.


De wetenschap heeft zich ook over yoga, ademhaling en meditatie gebogen en onder ander het volgende ontdekt:


* Verbetert het immuunsysteem

Juist in deze dagen is dit misschien wel een van de belangrijkste voordelen van yoga. Studies wijzen uit dat yoga en meditatie bijdragen aan het verhogen van je weerstand [1,2]. Dit zou inhouden dat je beter bestand bent tegen infecties en dergelijke, wellicht dat je dan ook minder effect gaat hebben van het huidige covid-19 virus.


* Vermindert stress, depressie, onrust en angst

Velen beginnen met yoga om stress te verminderen. Door de beoefening van yoga, meditatie en de juiste ademhaling zet je het zenuwstelstel van rust en verwerking in gang. Hierdoor verlaagt je bloeddruk, hartslag, ademhaling en de aanmaak van het stresshormoon cortisol. Er zijn verschillende studies die nog meer vertellen en uitlichten over hoe yoga kan helpen bij stress, depressie, onrust en angst [3,4,5].


* Verbetert algehele gevoel van welzijn en levenskwaliteit

Tijdens mijn lessen probeer ik het vaak te benoemen, helpen herinneren en aan te bieden: je afstemmen op waar jij blij van wordt en wat er voor jou toe doet. Waar wordt jij gelukkig van? Waar ben jij dankbaar voor? Wat brengt jou rust en ontspanning? Wat is voor jou echt belangrijk? Door je hier meer op te richten, daar je aandacht en energie naar toe te laten gaan, groeit het gevoel van vreugde, vrede, rust en ontspanning. Ook studies laten zien dat yoga een bijdrage kan leveren aan het je beter voelen en het verhogen van je levenskwaliteit [6,7].


* Verbetert de nachtrust

Dat is voor mij zeker het geval geweest en zeker nu is slaap zo enorm belangrijk. Het is de periode waarin je verwerkt en herstelt, zodat je wanneer je weer opstaat de dag opgeruimd en uitgerust kunt starten. Je leert er meer over tijdens de cursus Beter Slapen Yoga en ook tijdens de Beter Slapen retraite, maar kunt je voor nu verkneukelen over onderzoeken die hiernaar zijn verricht [8,9]


* Verbetert ademhaling en longcapiciteit

Adem = zijn = leven. Als ademcoach en yogadocente ervaar ik dagelijks de kracht van adem. Je kunt met je adem zo enorm veel bereiken, opruimen en doorbreken. Ik sta er iedere keer weer van versteld hoeveel ruimte juist ademen geven kan. En zeker in tijden van corona, waarbij longklachten en benauwdheid symptomen zijn, kan juist ademen zo enorm helpend en helend zijn. Zo wijst een studie uit dat de vitale capaciteit van deelnemers verhoogde door het volgen van hatha yoga (waar yin yoga op gebaseerd is) [10] en dat ademhalingsoefeningen (pranayama) helpend kan zijn bij ademhalingsproblemen [11].


Er zijn nog veel meer voordelen aan yoga en meditatie verbonden. Zo helpt het ook bij het verminderen van chronische pijnklachten, ontwikkelen van compassie, het maken van goede keuzes, verhogen van emotionele balans, verbeteren van rugklachten en migraine om er nog maar een paar te noemen.


Vooralsnog gaan mijn yogalessen in tijden van corona gewoon door, tenzij er aangeraden wordt om met z'n allen in quarantaine te moeten gaan of wanneer ik klachten ontwikkel. Ik houd me ondertussen aan de richtlijnen van het RIVM. Je leest er hier meer over.


Ik wens jullie heel veel liefs, wijsheid, kracht, gezondheid en al wat er nodig is om deze periode door te komen, met welke uitkomst dan ook.


Liefdevolle en ontspannen groet,

Vera29 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page