top of page
  • Foto van schrijverVera Develing

Yoga & Brein | Hersengolven delta

In een eerder blog vertelde ik over hersengolven. Kleine elektrische stroompjes die onze hersenen uitzenden. Ze zijn meetbaar via het aantal trillingen of golven per seconde en dit wordt uitgedrukt in Hertz (Hz). Er zijn verschillende hersengolven en iedere hersengolf heeft een andere trilling, een andere frequentie. Het is net als bij muziek en een radio. Je kunt je ook afstemmen op verschillende trillingen en een andere frequentie opzoeken als dat nodig is. De eerste stap om er uiteindelijk de voordelen van te kunnen ervaren, is er meer kennis over vergaren. Deze keer kom je meer te weten over delta golven.

De ene hersengolf is niet beter dan de ander. Ze hebben allemaal hun voor- en nadelen. Het gaat om een balans en dat is voor deltagolven niet anders. Bij een disbalans kunnen klachten ontstaan en gelukkig zijn er manieren om weer meer harmonie te ervaren.

Deltagolven komen het meest voor bij baby's en wanneer je slaapt. Ze geven een golf af van 0,5 tot 4 Hertz en hoe dieper je slaapt, hoe langzamer de golven zijn. Naarmate we ouder worden, verliezen we ons vermogen om te ontspannen en komen we in snellere hersengolven terecht.


Deze golven zijn verbonden met lichamelijke activiteiten die onbewust plaatsvinden, zoals het reguleren van de hartslag en de spijsvertering. Wanneer er te weinig deltagolven zijn, kan dit duiden op slecht slapen. Wanneer deze golven in balans zijn, zorgen deltagolven voor creativiteit, emotionele verbinding en intuïtie. Je ervaart dan een diepe rust en ontspanning in je hoofd en lichaam. Het is net alsof het denken helemaal wordt stil gelegd en je in een soort vacuüm belandt. Je bent helemaal verbonden met wat er in jou gebeurt.


Naast dat deltagolven bij baby's en jonge kinderen voorkomen, zie je ze ook bij yogi's, healers, kunstenaars en mensen met bijzondere gaven. Ook worden ze gemeten tijden de diepe, dromeloze slaap. Deze slaap draagt het meest bij aan het herstel van het lichaam.


Wanneer je gestresst bent en wilt ontstressen, is het fijn om meer deltagolven teweeg te brengen. Binaural beats, yoga en meditatie zijn manieren om je brein in balans te brengen. Hierdoor komt je brein tot rust en dit geeft een ontspannen gevoel, wat weer kan leiden tot herstel en spirituele groei.

Mocht je behoefte hebben aan meditatie en yoga? Neem een kijkje op mijn YouTube kanaal of meld je aan voor de komende reeks online yogalessen. Liefdevolle en ontspannen groet, Vera

36 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page