top of page
  • Foto van schrijverVera Develing

Yoga & Brein | Horen / Auditief

Wat gebeurt er tijdens een yogales in je brein? Zowel yoga als het brein hebben mijn interesse en gaandeweg heb ik ontdekt hoe belangrijk het is om goed voor je hersenen te zorgen. Ze kunnen je enorm tegenwerken, maar je kunt er ook mee samenwerken en goed voor zorgen zodat je leven echt een stuk leuker wordt. Yoga draagt daar zeker aan bij, maar wat gebeurt er dan in je hersenen als je yoga beoefent?


Je stapt op je fiets naar de yogaschool. Daar aangekomen, maak je misschien eerst nog een praatje met iemand voor je de zaal instapt en je mat zoekt. Je luistert naar de muziek en de (hopelijk) rustgevende stem van de docent die aanwijzingen geeft. Je hoort misschien je buur ademen terwijl je eigenlijk op je eigen ademhaling hebt te letten. Tijdens de les kan het zijn dat er allerlei gedachten en herinneringen door je hoofd schieten. Al die stemmen, soms kakelen ze flink door elkaar en is er geen touw aan de kakofonie vast te knopen. En heel soms, een split second, wordt het even helemaal stil. Alsof je opgaat in de ruimte en de geluiden door je heen stromen.


Horen. Luisteren. Gedachten. Allemaal vormen van auditieve waarneming. Via je oren komen er prikkels en signalen binnen die naar de hersenen worden gestuurd om te verwerken. Niet alleen de geluiden, ook het omzetten van klanken in iets dat betekenis heeft, omzetten in taal zodat je begrijpt wat er wordt gezegd. Dit gebeurt allemaal in de temporale kwab van onze hersenen.Om dat laatste te bevestigen, is het interessant om het volgende eens te beluisteren.

Zet er wel een koptelefoon bij op voor het beste effect.


Ons brein is ook tijdens een yogales voor ons aan het werk. Ingenieus, toch? En misschien nog goed om even te vermelden, dat ik gedachten zie als geluiden in ons brein. Het is maar zelden zo dat ik, wanneer er een gedachte opkomt, er geen stem bij hoor. Het is net alsof ik het tegen mezelf zeg. Interessant om eens te onderzoeken of dat voor jou ook zo is en ook wat je dan allemaal tegen jezelf zegt gedurende een dag. Weet dat je dat iedere seconde mag en kunt aanpassen. Wees lief voor jezelf... en als er vragen opkomen, stel ze gerust!


Liefdevolle en ontspannen groet,

Vera26 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios

Obtuvo 0 de 5 estrellas.
Aún no hay calificaciones

Agrega una calificación
bottom of page