top of page
Foto van schrijverVera Develing

Yoga & Brein | Ontspanning / Zenuwstelsel

Wat gebeurt er tijdens een yogales in je brein? Zowel yoga als het brein hebben mijn interesse en gaandeweg heb ik ontdekt hoe belangrijk het is om goed voor je hersenen te zorgen. Ze kunnen je enorm tegenwerken, maar je kunt er ook mee samenwerken en goed voor zorgen zodat je leven echt een stuk leuker wordt. Yoga draagt daar zeker aan bij, maar wat gebeurt er dan in je hersenen als je yoga beoefent?


Ons brein bestaat uit drie verschillende delen:

  • reptielenbrein

  • limbisch brein of zoogdierenbrein

  • neocortex


Het is de neocortex die ons onderscheidt van andere dieren. Het maakt dat mensen de mogelijkheid hebben niet meteen vanuit emotie te reageren. Echter, we hebben dat oerinstinct en die emoties wel degelijk. Ons brein is zo ingericht dat het ons wil beschermen voor gevaar, het wil ons helpen overleven en ervoor zorgen dat we geen pijn ervaren. Soms schiet het door in deze rol en soms is het zo dat we zo moe zijn dat we niet meer kunnen. Het reptielenbrein draait overuren en krijgt niet de kans om te kalmeren.


Ons reptielenbrein maakt deel uit van het zenuwstelsel. Wanneer er gevaar dreigt, zorgt dit systeem ervoor dat we kunnen vechten, vluchten of bevriezen. Er gaat energie naar de spieren en minder energie naar bijvoorbeeld de spijsvertering. Het is namelijk niet zo interessant als er een tijger voor je staat om een broodje te gaan eten. Alle energie is nodig om in actie te kunnen komen. Nadat het gevaar geweken is, herstelt het lichaam zich en gaat het leven gewoon weer door.


Tegenwoordig blijven veel mensen te lang in die opperste staat van alertheid, alsof er continue gevaar is. Voor het brein maakt het niet uit of het echt is of dat je het alleen maar denkt, het in je hoofd afspeelt, het lichaam reageert er hetzelfde op. Het systeem raakt ontregelt en krijgt onvoldoende de mogelijkheid om te herstellen en weer te groeien. Als je te lang een onjuiste ademhaling hebt, te lang een hartslag die verhoogt, bloeddruk die te lang verhoogt is hebt, onvoldoende energie gaat naar het verwerken van je voeding, je onvoldoende kunt slapen en rusten, dan ligt een burnout of overspannenheid op de loer.


Het sympatisch zenuwstelsel draait overuren. Tijd om de parasympaticus te stimuleren! Hoe dan? Door een aantal keer ruimer te ademen zet je het eerste seintje al aan. Ook meditatie, yoga, wandelen, slapen kunnen je hier hierbij helpen. Jezelf toestaan, jezelf lief genoeg vinden om te mogen rusten en herstellen is al een hele stap. Gewoon even gaan liggen. Even helemaal niets...


Een stimulerende omgeving kan hierbij ook een bijdrage leveren. Wanneer je met meer gestresste mensen in een ruimte bent of je met onrustige mensen omgeeft, is het lastiger om rustig te worden. Richt de ruimte zo in dat het kalm is. Zo binnen, zo buiten. En soms werkt het even andersom: zo buiten, zo binnen.


De juiste ademhaling, je juiste stressbalans, de juiste voeding, de juiste beweging kunnen allemaal bijdragen aan een meer ontspannen leven. Een beetje stress is namelijk helemaal niet erg, het is alleen wel van belang dit niet onnodig lang of veel te laten zijn en ook voldoende hersteltijd daarna te nemen. Het is van belang dat het in balans is.


Yoga helpt het parasympatisch zenuwstelsel en helpt je daarme ook om weer in balans te komen. Ademhaling maakt ook een groot deel uit van mijn yogalessen en als ademcoach merk ik hoe fijn het is om meer ruimte te ervaren en te creëren. Ruimte om te leven, ruimte om te zijn. Je hersenen zijn er blij mee als je meer rust en ontspanning toe laat in je leven. Dan werken zij voor jou in plaats van tegen jou.


Liefdevolle en ontspannen groet, Vera

36 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page