top of page
  • Vera

Yin Yoga en de Lever


De komende lessenserie staat in het teken van de energieën van de lente op weg naar de zomer. Aan de lente zijn de meridianen van lever en galblaas gekoppeld. De eerste les van de reeks zal in het teken van de lever staan. In deze blog lees je meer over de fysieke functie van de lever als ook over het energetische en mentaal-emotionele aspect.

FYSIEK De lever bevindt zich rechts in jouw buik onder je diafragma en wordt beschermd door de ribben. De lever is een heel veelzijdig orgaan dat heel veel functies uitvoert. Een daarvan is misschien wel heel bekend: reinigen of ontgiften. Daarnaast bevat de lever een opslagplaats voor bloed, ijzer, koper, glycoceen, vitamine A, D, B12 en K. en produceert de lever gal. Ook levert de lever een bijdrage aan koolhydraatstofwisseling, vetstofwisseling, eiwitstofwisseling, afbraak van suikers en hormonen. De activiteiten van de lever leveren zoveel warmte op dat daarmee het lichaam op temperatuur gehouden wordt. Wanneer de lever niet goed functioneert, kan het zijn dat je last hebt van bijvoorbeeld hoofdpijn, hoge bloeddruk, verstoord zicht, misselijkheid, ouderdomsvlekken, gebroken of geribbelde nagels.

ENERGETISCH De leverenergie ondersteunt de functies van de lever als orgaan en zorgt voor het balanceren van emoties. In de Chinese geneeswijzen wordt de lever ook wel 'de zetel van de emoties' genoemd. Wanneer deze energie uit balans is, kan het zijn dat je woede of frustratie ervaart. Wanneer deze emotie in beweging kan zijn, zal er meer creativiteit en compassie voor jezelf en vanuit daar voor anderen zijn.

MENTAAL / EMOTIONEEL Wanneer de lever niet goed kan functioneren, lukt het minder goed om keuzes te maken, emoties te uiten en vertroebelt je zicht in de breedste zin van het woord. De leverenergie zorgt ervoor dat je je grenzen kunt aangeven op een liefdevolle manier, dat je onderscheidingsvermogen optimaal werkt, als ook voor een natuurlijke mate van flexibiliteit en aanpassingsvermogen.

SPREEKWOORDEN & GEZEGDEN In de Nederlandse taal zijn er heel veel spreekwoorden en gezegden waarin een lichaamsdeel vermeld wordt. Dat is niet voor niets! Ter inspiratie deel ik er een aantal met je. Waar hij of zijn staat, is natuurlijk ook zij of haar in te vullen.

* Hij heeft het zwaar op zijn lever - veel problemen hebben

* Hij heeft een minne lever - een slecht karakter hebben

* Er loopt een muis over zijn lever - snel geïrriteerd zijn

* Lachen schudt de lever - lachen wordt gezond gevonden, maar daardoor worden veel spanningen en problemen weggelachen. Hierdoor leer je er nog je les niet uit en zie je nog de ernst van de situatie niet in. Het is geen oplossing.

YIN YOGA De houdingen van deze week zullen de leverenergie in balans brengen.

Wil jij jouw leverenergie in balans brengen?

Jouw lenteschoonmaak en opruimwoede ondersteunen?

Kom het zelf ervaren.

Lieve groet en Namasté ~*

Vera


245 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page