top of page
  • Vera

Yin Yoga en de Galblaas


De huidige lessenserie staat in het teken van de energieën van de lente op weg naar de zomer. Aan de lente zijn de meridianen van lever en galblaas gekoppeld. De tweede les van de reeks zal in het teken van de galblaas staan. In deze blog lees je meer over de fysieke functie van de galblaas als ook over het energetische en mentaal-emotionele aspect.

FYSIEK De galblaas is een peervormig hol orgaan dat aan de rechterkant van het lichaam, achter (dat wil zeggen meer naar binnen) en onder de lever ligt. Het orgaan is verbonden met de lever via de galbuis. De galblaas slaat de gal op, die wordt afgescheiden via de centrale galgang naar de darm als vethoudend voedsel de darm binnenkomt. Gal bevat stoffen die vet tot heel kleine vetdruppels in een waterige oplossing kunnen verdelen (emulgeren). Door deze oppervlaktevergroting kan vet gemakkelijker door de enzymen verteerd worden. De galblaas vormt een reservoir voor de galvloeistof die door de lever is geproduceerd. De galblaas heeft een wateronttrekkende werking op de gal die zodoende wordt ingedikt en een typische groene kleur krijgt. De hoeveelheid gal die naar de darm wordt afgevoerd is afhankelijk van de hoeveelheid te verteren vet in de darm. (Vrij naar: Wikipedia)

ENERGETISCH De galblaasenergie zorgt ervoor dat de galblaas gezond is en zijn werk kan doen, namelijk gal afscheiden voor de spijsvertering. De spirituele functie van de galblaas is om moed te geven en adequaat te reageren op alles wat je tegenkomt. Je zou deze energie kunnen voorstellen als een directeur. Deze neemt beslissingen en bepaalt hoe er gehandeld wordt. Wanneer de energie overactief is, is het regime te strak en is er te veel controle. Wanneer de energie zwak is kan het zijn dat er amper beslissingen worden genomen en er geen richting wordt gegeven.

Gal voert stoffen af naar het darmkanaal en zorgt hiermee voor het zuiveren en afvoeren van giftige ervaringen en emoties, het uitscheiden van negativiteit en de doorstroming van energie.

MENTAAL / EMOTIONEEL Wanneer de galblaasmeridiaan uit balans is, kun je dit merken aan bijvoorbeeld zwartgallig zijn, boosheid en het nemen van overhaaste beslissingen. Doordat je te veel aan het malen bent, lukt het ook moeilijker om in slaap te komen en rust te pakken. Ook besluiteloosheid en de neiging om emoties te verdringen horen bij het uit balans zijn van deze energie. Wanneer deze energie in balans is, kom je makkelijker tot actie kunt komen, lukt het beter voor jezelf op te komen en door het verkrijgen van inzicht durf je makkelijker los te laten. Je kunt dan makkelijker giftige ervaringen, emoties en negativiteit zuiveren en afvoeren.

SPREEKWOORDEN & GEZEGDEN In de Nederlandse taal zijn er heel veel spreekwoorden en gezegden waarin een lichaamsdeel vermeld wordt. Dat is niet voor niets! Ter inspiratie deel ik er een aantal met je. Waar hij of zijn staat, is natuurlijk ook zij of haar in te vullen.

* De gal loopt over = boos worden

* Zijn gal spuwen = duidelijk laten merken dat iets je niet zint

* Hij is zo bitter als gal = zeer bitter zijn

* Zijn pen in gal dopen = het oneens zijn en dat duidelijk laten blijken in een schrijven

YIN YOGA De houdingen van deze week zullen de galblaasenergie in balans brengen.

Wil jij jouw galblaasenergie in balans brengen?

Jouw lenteschoonmaak en opruimwoede ondersteunen?

Kom het zelf ervaren.

Lieve groet en Namasté ~*

Vera


284 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page