top of page
  • Vera

Yin Yoga & Kapha


De huidige lessenserie staat in het teken van de energieën van de lente op weg naar de zomer. Vanuit de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) zijn aan de lente de meridianen van lever en galblaas gekoppeld. Deze twee meridianen hebben de afgelopen twee weken aandacht gekregen.

Bekijk het eens vanuit een ander perspectief. De lever- en galblaasmeridiaan zijn gekoppeld aan de ogen en geven de mogelijkheid de wereld eens anders te bekijken, inzicht te krijgen en vanuit daar los te laten. De lente heeft het ook in zich eens anders te gaan kijken naar hoe jouw leven in elkaar zit. Om eens wat anders dan anders te doen, eens te rammelen aan gewoonten, zullen de lessen van volgende week in het teken staan van Ayurveda vertaald naar TCG.

Wat is Ayurveda? Ayurveda is een leefwijze uit India die uitgaat van 5 elementen die in iedereen aanwezig zijn. Iedereen heeft een unieke verhouding van lucht, aarde, water, vuur en ruimte in zich. Deze 5 elementen worden verdeeld over 3 dosha's (constituties): pitta, vata en kapha. In de lente is de dosha kapha het meest aanwezig.

Kapha bestaat uit de elementen aarde en water. Zijn deze elementen te veel aanwezig, dan ontstaat er modder. Modder is niet zo beweeglijk, is traag, komt langzaam op gang, voelt koel aan en is vochtig. Dingen blijven in modder vaak vastzitten. Dit is in de breedste zin van het woord, want het geheugen van mensen waar kapha hun hoofddosha is, is een geheugen dat verjaardagen onthoudt, precies weet wat je bij de vorige ontmoeting aan had en heel attent is.

De lente nodigt uit om op te ruimen en in beweging te komen, maar als er te veel kapha aanwezig is, lukt dit maar met moeite. Het kost energie over een drempel heen te gaan, beginnen aan iets is moelijk, fysiek bewegen is lastig, maar eenmaal begonnen, dan is het ook zo af.

Wat kun je doen om je meer in je element te voelen tijdens de lente? Tijdens deze kapha periode heb je er veel aan om de missende elementen toe te voegen: lucht, ruimte en vuur.

* Vraag je bijvoorbeeld eens af wat je leuk vond om te doen toen je kind was en voer dat uit!

* Ga ook na wat je los wilt laten, ruim op, hou een voorjaarsschoonmaak door als een frisse wind door het huis te waaien. En niet alleen je huis, maar ook je eigen bovenkamer. Daarvoor vind je hier nog wat meer tips.

* Doorbreek je patronen en neem bijvoorbeeld eens een andere route naar je werk. Hierdoor kan er ruimte in je hoofd ontstaan en leg je nieuwe (neurologische) paden aan.

YIN YOGA De houdingen van deze week zullen meer lucht, ruimte en vuur in jouw leven brengen, waardoor er meer rust en ontspanning ontstaat om van de lente te genieten!

Lieve groet en Namasté ~*

Vera


44 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page