top of page
  • Vera

Yin Yoga & Hout


De huidige lessenserie staat in het teken van de energieën van de lente op weg naar de zomer. Vanuit de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) zijn aan de lente de meridianen van lever en galblaas gekoppeld. Deze twee meridianen hebben de afgelopen weken aandacht gekregen. De TCG verbindt aan ieder meridiaankoppel en dus aan ieder seizoen een element. In dit geval is dat het element hout.

HOUT - Bekeken vanuit TCG is de lente de periode van het element hout. Denk maar aan bomen. In de winter heeft de natuur rust gehad en de wortels van bomen gevoed met het element water. Hout heeft water nodig om te groeien. Nu is het lente en wordt de natuur weer wakker. Langzaamaan komen er knoppen aan de bomen en deze staan op knappen, willen naar buiten, groeien en bloeien. Deze energieke, expansieve, beginnende kracht staat in verbinding met het element hout.

Wanneer er een balans is, voel je je ontspannen. De wil om te leven is groot en het meedeinen op het ritme van jouw leven gaat moeiteloos. Je leeft mee met jouw natuur en al wat er om jou heen gebeurt. Alles is in harmonie en er is ruimte voor kracht, creatie en compassie.

Bij een disbalans is, kan dit zich uiten in boosheid en het snel verliezen van moed bij een tegenslag. Er is weinig ruimte voor flexibiliteit en stagneert jouw energie. Dit kan ophopingen veroorzaken, energie kan niet in beweging zijn en dit kan klachten geven als hooikoort, migraine, depressie of last van je ogen en zicht.

HOE BRENG JE HOUT IN BALANS?

* Kleur Groen: Vanuit de TCG is de kleur groen gekoppeld aan de energie van de lente. Door groene kleding te dragen, ondersteun je de energie van de lever- en de galblaas waardoor deze weer in balans kunnen komen.

* Voeding

- Smaak Zuur: Deze smaak helpt bij ontgiften. Je kunt het element hout ondersteunen door deze smaak in kleine hoeveelheden toe te voegen aan jouw voeding. Denk aan citroen en augurken

- Groene Groenten: Boontjes, spinazie, komkommer, broccoli, brandnetel, ...

- Eet zo licht en puur mogelijk. Dit maakt het voor de lever makkelijker om alles op te ruimen.

* Beweging - In de breedste zin van het woord. Laat je lichaam maar ook je geest, energie, gedachten en emoties in beweging gaan. Een heel schoonmaak van huis, lichaam en geest!

- Yoga, Tai Chi, Chi Gong

- Wandelen in de natuur

- Opruimen en schoonmaken! In huis, maar ook je lichaam. De lever wordt in de TCG ook wel "De Zetel van Emoties" genoemd en helpt bij het verwerken en afvoeren van emoties. Je kunt dit proces ondersteunen door zo volledig als mogelijk te ademen. Dit masseert de lever en helpt bij het afvoeren van emoties.

YIN YOGA - De houdingen van deze week zullen de lever- en galblaasenergie in balans brengen en daarmee het element hout. Kom jouw lenteschoonmaak en opruimwoede ondersteunen en zelf ontdekken en ervaren wat Yin Yoga in dit seizoen voor je kan betekenen.

Lieve groet en Namasté ~*

Vera


193 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page