top of page
  • Vera

Thema | Yin Yoga en de Dunne Darm


De huidige lessenserie staat in het teken van de energieën van de lente op weg naar de zomer. De eerste zes lessen stonden in het teken van de lente. Aan de lente zijn de meridianen van lever en galblaas gekoppeld. De laatste vier lessen zullen de energieën van de zomer aandacht krijgen: hart en dunne darm. Vorige week ging het over het hart, de yin energie van dit koppel. Deze week gaat het over de yang energie van dit koppel, namelijk de dunne darm. In deze blog lees je meer over de fysieke functie van de dunne darm als ook over het energetische en mentaal-emotionele aspect.

FYSIEK - De dunne darm ligt tussen de maag en de dikke darm. Het is het langste deel van het spijsverteringsstelsel, wel zo'n 5 tot 6 meter, en haalt de belangrijkste voedingsstoffen uit het voedsel dat we tot ons nemen. De dunne darm is voortdurend in beweging om de spijsbrij heen en weer te persen en fijn te malen.

ENERGETISCH - Vanuit de Traditionele Geneeskunde bekeken, zorgt de dunne darm voor de verwerking en vertering van emoties. Is de energie in balans, dan neemt de energie van de dunne darm de emoties in zich op. Wanneer de meridiaan overbelast is, dan ontstaan er vaak darmklachten. Ook zorgt de dunne darmenergie om ons zwaartepunt laag in onze buik te houden. Dit zwaartepunt wordt ook wel de "hara" genoemd.

MENTAAL/EMOTIONEEL - Wanneer deze energie uit balans is, uit zich dat meestal in klachten in de buik, maar ook in het onderdrukken van emoties. Verder kun je snel vermoeid zijn, klachten ervaren over het verloop van de energiebaan (nek, schouders, ellebogen) of enorm piekeren.

YIN YOGA De houdingen van deze week zullen de energie van de dunne darm in balans brengen.

Kom uit je hoofd en vind jouw zwaartepunt terug door je te verbinden met je hart en met je lichaam.

Lieve groet en Namasté ~*

Vera


151 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page