top of page
  • Vera

Yin Yoga houding | Dragonfly


De houdingen in Yin Yoga hebben meestal een dierennaam meegekregen. Dit is om verwarring met andere vormen van yoga te voorkomen en omdat de houdingen in yin yoga anders worden benaderd. Je blijft langer in een houding en werkt niet met je spieren maar met je bindweefsel.

In deze serie van blogs neem ik je mee langs een aantal Yin Yoga houdingen. Deze keer kom je meer te weten over de houding "Dragonfly" ook wel "Straddle Pose" genoemd.

* De Dragonfly is een houding die de heupen opent als ook de achterkant van de benen stimuleert. Het kan goed zijn dat je deze houding ook in je onderrug ervaart. Dat kan voor iedereen anders zijn.

* De meridianen die in Dragonfly in balans worden gebracht, zijn met name die van de lever, nier en milt. Hierdoor worden vele processen in jouw lichaam gestimuleerd en in balans gebracht.

* De houding is zittend, er zijn alternatieven en mogelijkheden om te ondersteunen, en laat je direct ervaren hoe belangrijk het is om alle spieren te ontspannen en de zwaartekracht het werk te laten doen.

Soms pak ik er het boek "Als de dieren spreken konden" van Christiane Beerlandt er bij om te ontdekken welke boodschap een dier je wil geven. De libel nodigt uit te waarderen wat je hebt en die gereedschappen in te zetten voor het hogere goed. Ook vraagt de libel om transformatie, het verwisselen en ervaren van jouw huid (grens) en het laten zien van jouw kleuren.

Je komt als volgt in en uit de houding:

* Vanuit een zittende houding, breng je je benen op zij tot ze niet verder kunnen. Zorg dat het niet rekt onder je knieën, breng er anders een deken onder of kom iets verhoogd zitten op een opgevouwen deken of een kussen. * Breng je bovenlichaam naar voren en laat je gewicht rusten op je handen met je armen recht of laat je ellebogen of armen rusten op de grond of op een kussen/bolster/blok.

* Blijf om te beginnen 2 tot 3 minuten in deze houding, blijf je bewust van je adem. Breng je adem naar daar waar je de meeste krapte ervaart om ruimte te creëren.

* Gebruik je handen om jezelf uit deze houding te bewegen en kom heel rustig omhoog.

* Zet je handen achter je op de grond en beweeg je knieën heen en weer en/of schud je benen uit.

* Leg jezelf voor ongeveer 2 minuten te rusten op de mat om de nawerking te ervaren.

Wil je meer begeleiding? Wil je weten wat de alternatieven zijn of hoe je jezelf nog beter in deze houding kunt ondersteunen of begeleiden? Je bent van harte welkom deze en andere houdingen te komen ervaren in een van mijn lessen, maar zoek ook gerust eens op yin yoga in jouw eigen woonplaats. Er zijn vast docenten die jou hierin prima kunnen begeleiden.

Lieve groet & Namasté,

Vera


263 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page