top of page
  • Vera

Yoga & Brein | Dopamine


Om bepaalde processen soepel te laten verlopen, zijn er communicatiestofjes in ons lichaam. Deze communicatiestofjes zijn neurotransmitters. Sommige zorgen ervoor dat je systeem kan afremmen. Andere zorgen ervoor dat je gas kunt geven. Als de bouwstoffen voor het aanmaken van neurotransmitters onvoldoende aanwezig zijn, kan het zijn dat je je uit balans voelt en minder lekker in je vel voelt zitten. Gelukkig is er de mogelijkheid hier wat aan te doen!

In eerdere blogs schreef ik over de neurotransmitter serotonine die onder andere zorgt voor een goede synchronisatie van je brein. Je leest deze blogs hier en hier terug. In deze blog kom je meer te weten over dopamine, een van de neurotransmitters die je als gaspedaal zou kunnen bestempelen.

Misschien ken je het van jezelf of van iemand anders, dat je je "on top of the world" voelt. Angst is je vreemd, je straalt en blakert van zelfvertrouwen en staat volledig in je kracht. Dit is wat iemand met voldoende dopamine uitstraalt. Dopamine zorgt voor het besturen van energie, enthousiasme, motivatie en lichaamsfuncties die gelinkt zijn aan vermogen of presteren zoals bloeddruk, metabolisme en spijsvertering. Wanneer je dopamineniveau op peil is, heb je een onuitputtelijke energie, ben je rationeel sterk, meer op je gemak met feiten dan met gevoel en kun je goed strategisch denken waardoor het stellen van doelen, oplossen van problemen en het bepalen van visie voor jou gemakkelijk is. Focus, concentratie, vastberaden hoort hier ook bij.

Je merkt een afname of verminderde aanwezigheid van dopamine waarschijnlijk het eerst aan het verlies van energie. Je bent sneller vermoeid en reageert trager dan je gewend bent waardoor de behoefte aan suiker kan toenemen. Verder kan je geheugen en concentratie afnemen en heb je minder zin in dingen doen of iets ondernemen. Omdat de emotionele stabiliteit kan verminderen, kan depressie op de loer liggen. Er kan een stijfheid of verstarring optreden op alle niveaus, wat bijvoorbeeld te zien is bij mensen met een ernstig dopaminetekort dat zich uit in Parkinson.

Om je weer "on top of the world" te voelen, kunnen de volgende bouwstenen je helpen (deze lijst is zeker niet volledig en geeft een indicatie. Dit is geen vervanging voor medisch advies/behandeling!):

Voeding

* Alle soorten fruit maar met name bananen, aardbeien, bosbessen, cranberries en pruimen

* Alle soorten groenten maar met name avocado, artisjok en peulvruchten

* Zuivel

* Noten en zaden: amandelen, walnoten, zonnebloempitten

* Haver en tarwe

* Gevogelte, vis, wild vlees, eieren

* Pure chocolade met 70% cacao of meer

* Kurkuma, mucuna pruriens, maca, ginkgo biloba, rodiola

Leefstijl

- Zorg voor voldoende ontspanning, rust en herstel

- Slaap voldoende en ga op tijd naar bed

- Doe meer dingen die je leuk vind en zorg voor de juiste beloning

- Sporten maakt dopamine aan

- Puzzelen en andere manieren om je brein te stimuleren maken dopamine aan

Als je wilt weten hoe het met jouw dopamine of enkele ander neurotransmitters is gesteld, maak ik met liefde een neurotransmitterprofiel voor je op. Stuur me daarvoor even een berichtje. Bij deelname aan Beter Slapen Yoga is dit gratis. Ook het volgen van een proefles yin yoga is gratis en op het moment van schrijven ben je ook van harte welkom om gratis deel te nemen aan de lezingen Yoga & Brein, inclusief gratis yogales.

Wees welkom!

Ontspannen groet,

Vera


63 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page