top of page
  • Vera

Sereniteit


Na het lezen van het artikel over de 18 -ity's in de Happinez, besloot ik hier ooit eens iets mee te gaan doen. Ik vond dat ik eigenlijk eerst de hele cyclus zelf moet doorlopen om te ervaren wat ze met me doen om het dan vanuit daar te kunnen delen. Maar waarom eigenlijk? Het was een gedachte die me zo weerhield van te doen wat ik wilde, dat ik de keuze maakte om ze samen met jullie te ervaren.

Ondanks dat we samen gaan ontdekken wat een vaardigheid als sereniteit met je doet, ben ik een kleine stap vooruit. Voorafgaand aan de les lees en voel ik in om echt iets te kunnen meegeven. Vanuit daar en tijdens deze zoektocht laat ik jullie vrij hetzelfde of iets anders te doen, als het maar bij jou past.

De afgelopen week stonden de lessen in het teken van sereniteit. Dit wordt als eerste stap gezien op weg naar meer bewustwording en bewustzijn. Je kunt alle woorden voor je zien als briefjes aan bomen die je helpen herinneren de juiste richting op te blijven gaan. Het was een enorm fijne herinnering om sereniteit te onderzoeken. Want ik had er al wel eens van gehoord, maar wat kan er nog meer?

Ik ontdekte dat er verschillende manieren zijn waarop je met een woord om kunt gaan. En misschien zijn er nog wel meer dan degene die nu beschreven worden. Zo zou je in het geval van sereniteit in de kramp kunnen schieten omdat je van jezelf vindt dat je dit woord had moeten kennen en eigenlijk niet zo goed weet wat het betekent. Een andere optie voor als het woord nieuw voor je is, is in een soort onderzoeksmodus te komen, nieuwsgierig en open te zijn voor welke betekenis het voor je kan hebben.

Wat ook kan is dat je het woord al kent en dat je je afsluit omdat het woord al kent. Maar misschien is de betekenis niet meer passend voor je en is het interessant om te onderzoeken wat er nog meer kan en opnieuw een betekenis te geven aan sereniteit. Net alsof je het woord voor het eerst in je leven tegenkomt.

Sereniteit komt van het Latijnse woord "serenus" dat zoveel als "helderheid van de hemel" betekent. Het kan zomaar zijn dat het woord nu allerlei beelden oproept van een strakblauwe lucht bijvoorbeeld, of van een stilstaand water waarin de hemel wordt gereflecteerd en waarvan je de bodem kunt zien. Misschien roept het een geluid op of juist het gebrek aan geluid. Wellicht een gevoel. Een combinatie is ook mogelijk. Wat het ook is, er is geen goed en er is geen fout. Jouw beleving is op dit moment helemaal legitiem.

Er zijn vast momenten waarop je je heel sereen hebt gevoeld. Helemaal tevreden en rustig. Welke momenten waren dat? Is dat vandaag nog geweest of langer geleden? En hoe kun je vanaf nu nog meer serene momenten creëren?

Voor mij is sereniteit de stilte tussen de geluiden, beelden, gedachten, gevoelens door. Die ook doorsijpelt in al wat ik hoor, zie en voel. Alsof de tijd stilstaat terwijl je de klok hoort tikken. Helemaal vredig, rustig en kalm. Een gevoel waarin alles ok is, waardoor het leven door me heen kan stromen zonder dat ik er tegen in gevecht ga. En soms zijn er echt heftige golven, maar ik weet dat ook dat weer voorbij gaat en dat maakt dat het goed te hanteren is. Het wordt steeds meer en meer een staat van zijn dan een vaardigheid of handeling. Mezelf er aan blijven herinneren deze deugd te blijven oefenen en een gewoonte laten zijn, is wel van belang.

Hopelijk heeft de afgelopen week je goed gedaan en heeft sereniteit een betekenis in jouw leven gekregen.

Volgende week komt "regularity" aan bod. Wie weet wat dat je geven kan!

Heel mooie dag en graag tot een volgende keer!

Ontspannen groet,

Vera


31 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page