top of page
  • Vera

Vaker offline


Hoe zou het zijn om meer tijd te hebben om te ontspannen en te doen wat je echt wilt doen? Een rustiger hoofd te krijgen en minder stress te ervaren? Het zou zomaar kunnen dat minder online zijn je daarbij kan helpen. Dat is wel wat het voor mij doet. Nu heb ik het voordeel dat ik in het bos woon en dat er sowieso al minder bereik is, maar evengoed ontkom ik er niet aan om zo nu en dan online te zijn. Er is internet, daar maak ik, privé en zakelijk, dankbaar gebruik van. Hieronder vind je tips die ook jou kunnen helpen minder vaak online te zijn.

Maak een lijstje met wat je online te doen hebt

Voor ik online ga, maak ik een lijstje met wat ik wil doen met daaronder een streep. Dan raak ik minder afgeleid, heb ik een lijdraad en kan ik met meer focus aan de slag. Ik zet een timer zodat ik ieder uur even iets anders doe, een kop thee zetten bijvoorbeeld. Daarna ga ik weer verder en zet ik opnieuw een timer. Komt er iets extra's bij, dan schrijf ik dat onder de streep op mijn lijstje. Kom ik eraan toe, dan is dat zo en anders de volgende keer.

Maak een lijstje met wat je allemaal offline kunt doen

Het heeft mij geholpen om eens op te schrijven wat ik in de ochtend, middag en avond offline zou kunnen doen. Er bleek zo enorm veel meer mogelijk te zijn! Ik kom nu vaker toe aan het lezen van een boek, het maken van een wandeling, het huishouden, haken, dotpainting, klusjes in huis die anders maar blijven liggen. Het voelt allemaal veel vervullender en voedender. Zo kom ik meer uit mijn hoofd en in mijn lichaam. Ik geniet meer van alles waar ik mee bezig ben.

Met aandacht

In de ochtend start ik veel rustiger wanneer ik niet meteen mijn gsm pak. Meditatie, yin yoga of de vijf Tibetanen, ontbijt, omkleden. Eerst aandacht en goed zorgen voor mezelf en al wat ik doe met meer aandacht doen. Autorijden, de afwas, fietsen, wandelen, tandenpoetsen. Voor het tandenpoetsen heb ik een zandlopertje gekocht om echt twee minuten te kunnen poetsen. De tijd nemen voor dingen maakt me ontspannen. En mocht je met iemand hebben afgesproken, laat je telefoon dan eens in je tas. Wie weet wat er dan voor mooie gesprekken kunnen ontstaan!

​​Telefoon uitschakelen

Mijn telefoon heeft de optie om zichzelf aan en uit te schakelen. Om 22u gaat mijn telefoon uit en om 7u gaat mijn telefoon weer aan. Mijn telefoon fungeert niet als wekker. Daar heb ik een wekker voor. Op die manier is mijn telefoon niet nodig in de slaapkamer en slaap ik beter.

Notificaties uitschakelen of applicaties verwijderen

Op mijn telefoon heb ik alle notificaties uitgezet. Voor mij houdt dat mail en whatsapp in. Ik heb geen facebook, instagram, linkedin. Als je die of andere wel hebt, kun je ervoor kiezen een of meer van deze social media appjes van je telefoon te halen en alleen achter bijvoorbeeld een laptop bij te houden. Ik heb wel een youtube kanaal en ook een soundcloud account, daar zet ik meditaties en yin yogalessen op via de laptop. Door het uitzetten van de notificaties op mijn gsm komt er alleen wat bij mij binnen als ik de app open. Ik raak niet afgeleid wanneer er een geluidje of lichtje gaat branden. Je wilt het namelijk toch weten als dat er wel is. Je brein maakt hierdoor dopamine aan en dat werkt verslavend. Je wilt steeds meer en meer, misschien wel van dingen die helemaal niet goed voor je zijn en waar je helemaal niet blij van wordt. Mediteren, yin yoga en pure chocolade zorgen ook voor aanmaak van dopamine in je brein. Dan ga ik liever daar voor.

Schermtijd bijhouden

Voor wie zegt geen tijd te hebben voor meditatie is het misschien interessant eens bij te houden hoeveel tijd je met je gsm spendeert. Hoeveel schermtijd en hoe vaak je hem oppakt. Ik heb geen Iphone, maar ik hoorde dat je bij instellingen schermtijd en hoe vaak je je gsm oppakt kunt checken. Er schijnen hiervoor ook apps te zijn. Als je dan toch een app wilt downloaden, dan eentje die bijdraagt aan meer geluk en ontspanning. Mocht het nu zo zijn dat je bijvoorbeeld meer dan een uur per dag met je telefoon spendeert, dan kun je niet meer zeggen dat je geen tijd hebt om een minuut of twee te mediteren per dag. Het is maar net welke keuze je maakt en waar je prioriteiten liggen. Je zou kunnen beginnen met iedere keer dat je je telefoon oppakt een keer diep in en uit te ademen. Iedere bewuste ademhaling is er weer één die ervoor kan zorgen dat je brein even een pauze neemt. Je zult merken dat hoe vaker je dit doet, hoe rustiger je wordt en dat op den duur misschien zelfs je behoefte verschuift.

Wat is voor jou echt belangrijk?

Het gaat volgens mij vooral om bewustwording. Wanneer pak je jouw telefoon? Wat doe je er dan mee? Hoe vaak doe je dat? Hoeveel tijd breng je online door? Wat vind je belangrijk? En hoeveel tijd en aandacht geef je aan wat er echt toe doet voor jou? Draagt dat wat je doet ook echt bij aan een nog leuker leven? Laatst heb ik een oefening gedaan om te ontdekken wat ik belangrijk vind. Het is bijzonder te ontdekken dat je bijvoorbeeld familie heel belangrijk vindt en dat je nu je meeste tijd bezig bent met werk. Door mijn prioriteiten te verleggen en te kiezen voor wat ik echt tof vind, is het makkelijker offline te zijn omdat dat bijdraagt aan wat er voor mij toe doet. Dat is echt heel simpel, maar niet altijd makkelijk en wel mogelijk! Je brein heeft de mogelijkheid te wennen aan nieuwe situaties en gewoonten. Daar is tijd, geduld en oefening voor nodig. En door meer te doen van waar jij echt blij van wordt, maak je stofjes aan waar je blij en gelukkig van wordt. Dat werkt super verslavend op een heel ontspannen manier. Minder doen of moeten en meer zijn en vanuit daar handelen.

Voor mij werkt gewenning en het aanleren van een nieuwe gewoonte of levensstijl beter dan een quick fix, tenzij deze zo enorm goed bij je past en zoveel in werking zet dat een verandering onvermijdelijk is. Blijven oefenen, proberen en herhalen, dan word je er vanzelf beter in en gaat het uiteindelijk vanzelf. Stel je een doel, houd het bij, maak je gebruik inzichtelijk en stel je doel bij als dat nodig is. Ook ik ben wel eens "slaaf" van mijn telefoon. Ik ben geen heilige, dat pretendeer ik ook helemaal niet te zijn. Wanneer ik toch te vaak bezig ben met mijn gsm, merk ik het aan mijn hele doen en laten. Ik merk het op en leg ik mijn gsm weg. Zonder dat ik mezelf daarvoor op de kop geef. Het is dan maar even zo. Als ik het opmerk, heb ik de keuze of ik ermee doorga of dat ik ermee stop. Ik word er namelijk echt niet gelukkiger van om mezelf te straffen, mezelf stom te vinden of onaardig tegen mezelf te zijn. Ik heb het geprobeerd, het werkte voor mij niet.

Wat werkt voor jou? Probeer het uit! Geef niet meteen op als het niet in één keer lukt. Als het nog niet gelukt is, dan heb je jouw manier nog niet gevonden en onderzoek je wat wel bij je past. Op naar een gelukkiger, liefdevoller, meer ontspannen leven!

Als je nog tips hebt, hoor ik het graag!

Ontspannen en liefdevolle groet,

Vera


11 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page