top of page
  • Foto van schrijverVera Develing

Hoe kun je verveling bij kinderen stimuleren?

In een vorige blog heb je kunnen lezen wat het kan opleveren voor kinderen om te vervelen. En dat komt aardig overeen met wat de voordelen voor volwassenen zijn. Wat voor mij wel duidelijk werd, is dat je er niet vroeg genoeg mee kunt beginne! Zeker omdat verveling kan bijdragen aan het vergroten van veerkracht en mentale gezondheid.


Lief, leuk en aardig dat er zoveel te behalen valt met vervelen... maar hoe kun je verveling dan bij kinderen stimuleren?


Je kunt kinderen aanmoedigen zich te vervelen door het volgende:

* Wekelijkse activiteiten detox minstens één dag per week. En dan met het hele gezin. Dan geef je zelf het goede voorbeeld en heb je er ook zelf de voordelen van.

* Geef ze een creatieve opdracht met open einde zoals een "obstacle run" in de tuin te bouwen of een schattocht of speurtocht uit te zetten.

* Voorzie ze van speelgoed met zo min mogelijk technische ondersteuning, denk aan blokken, hout, lappen stof, klei, verf, kleurpotloden, oude kleren, ...

* Maak je niet druk over eventuele rommel want alles kan worden opgeruimd. Het liefst door de kinderen zelf, dan leren ze ook dat dat erbij hoort en leert ze ook verantwoordelijkheid en zorgen voor spullen. Je kunt als opvoeder daarin wel een handje helpen en er geduldig, liefdevol de tijd voor nemen. Let maar op, het wordt echt weer netjes.

* Ga met de kinderen samen naar buiten om in bomen te klimmen, hutten te bouwen, in het gras naar de wolken te staren of geef ze hier de ruimte en vrijheid toe.

* Wees een rolmodel en geef bijvoorbeeld het goede voorbeeld door zelf ook minder gebruik van je telefoon of laptop te maken.

* Creëer een gemeenschap met ouders uit de buurt om zo op elkaars kinderen te letten wanneer ze buiten of bij elkaar spelen. Het geeft voor iedereen een gevoel van veiligheid en verbondenheid.Wellicht dat je zelf ook weer fijne momenten uit je kindertijd ophaalt en herinnert. Het was soms (hoop ik) echt zo slecht nog niet. Ik hoop dat er voldoende lichtpuntjes zijn en dat je dat, als je kinderen hebt, aan ze door kunt geven. Of aan andere mensen. Of aan jezelf :)


En als je aanvullingen hebt, graag! Ik kom zelf uit het onderwijs en kinderopvang, maar heb zelf geen kinderen. Laten we elkaar inspireren en ondersteunen om ons zo nu en dan stierlijk te vervelen. Met of zonder kinderen. Samen of alleen.

Verveel ze!

Liefdevolle en ontspannen groet,

Vera

11 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page