top of page
  • Foto van schrijverVera Develing

Ikigai - vier vragen voor jouw reden om te zijn

Ikigai betekent "jouw reden om te zijn." Het maakt onderdeel uit van de Japanse cultuur en maakt dat er heel veel mensen op gezonde wijze ouder dan honderd worden. With ease, joy and glory! Dat is ook voor jou weggelegd en daarvoor hoef je niet naar Okinawa of een van de andere vijf Blue Zones (al is Sardinië misschien zo gek nog niet...).


Waar kom jij je bed voor uit? Wat is de reden dat je iedere dag weer opstaat?

Is het dat waar je van houdt? Ja, ook.

Is het waar je goed in bent? Ja, ook.

Is het je beroep of waar je geld mee verdient? Ja, ook dat.

Is het wat de wereld nodig heeft? Ja, zeker ook.


Het zijn de antwoorden op al deze vier vragen die leiden naar jouw ikigai. Mist er een onderdeel, dan is het niet jouw ikigai. Waar je van houdt en waar je goed in bent, dat is je passie. Waar je van houdt en wat de wereld nodig heeft, is je missie. Waar je goed in bent en waar je geld mee kunt verdienen, is je beroep. Waar je geld mee kunt verdienen en wat de wereld nodig heeft, is je roeping. Je passie, missie, beroep en roeping samen maken jouw ikigai.


Je kunt je ikigai achterhalen door het beantwoorden van de volgende vier vragen:

Waar hou je van?

Waar ben je goed in?

Waar kun je geld mee verdienen?

Wat heeft de wereld nodig?


Vervolgens ga je op zoek naar de overlap van deze vier vragen. Wat komt bij alle vier de vragen als antwoord? Wat zijn de overeenkomsten? Het kan zijn dat je meer dan één ikigai hebt. Het is ook niet iets statisch, het staat niet vast, het is organisch, levend en bewegend. Het geeft voor nu helderheid, inzicht en focus.


Is het werkelijk zo simpel? Ja en nee. Ja, want dit zijn de vier vragen en hiermee heb je een goede, eerste, kleine stap in de richting van jouw ikigai. Nee, want je kunt jezelf nog iets meer uitdagen, stimuleren en ook zeker saboteren wanneer je hierbij laat. Het kan zijn dat bovenstaande voldoende is, het kan zijn dat je meer diepgang wilt. In dat geval kun je er meer over gaan lezen, verschillende youtube filmpjes bekijken of, zoals ik heb gedaan, samen met een vriend dit proces doorlopen.


Dat kan even vlug in een dag, dat is leuk om mee te beginnen, dat is de eerste kleine stap... Die vriend en ik zijn er weken mee bezig en hebben wekelijks contact. Soms beginnen we opnieuw met het stellen van de vier vragen om nog dieper te gaan, weer een laag dieper te komen en we stimuleren elkaar door vragen te blijven stellen.


Uit de ontdekkingsreis is een cursus ontstaan die ik het liefst live zou geven, maar dat gaat nu in het Coronatijdperk niet. Daarom dat er een online cursus Ikigai in de maak is. Zodra deze gereed is, hopelijk binnenkort, laat ik het je weten!


Hoe zou het zijn om nog gelukkiger te zijn, te weten waar je je het voor doet, helder te hebben wat er voor jou toe doet, je meer te focussen en meer te ontspannen? Dat is wel waar het ontdekken van mijn ikigai steeds weer toe heeft geleid en dat gun ik jouw ook!


Liefdevolle en ontspannen groet,

Vera

51 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page