top of page
  • Foto van schrijverVera Develing

Lente | Voeding lever en galblaas

De natuur is zo mooi... als je om je heen kijkt, hoef je er eigenlijk niet over na te denken welke voedingsmiddelen kunnen helpen bij het versterken en in balans brengen van je lichaam. Maar omdat qua eten het nog wel eens buiten de seizoenen om in de supermarkten ligt, lees je in deze blog hoe je de opruimfunctie of het detoxen van de lever een handje kunt helpen.


De lever wordt in de Traditionele Chinese Geneeswijze gezien als "de zetel van emoties." Emoties zijn energieën die in beweging willen zijn. Wanneer ze om welke reden dan ook vast komen te zitten, kan je dat uit balans brengen en kun je je bijvoorbeeld heel moe voelen. Misschien goed om te weten dat wanneer je lever gestimuleerd wordt, de galblaas automatisch meegenomen wordt. Tenminste, dat is wel wat ik heb geleerd.


Misschien ken je ook wel de drang om in de lente te gaan opruimen. Je kledingkast, boeken, meubels, papierwerk... alle kamers komen aan bod en ik hoop van harte dat je ook je eigen bovenkamer mee neemt in de detox :) Even flink de bezem erdoorheen voor een frisse kijk op jezelf en op de wereld. Dat geeft ruimte, dat ruimt op! Of ben ik de enige die dat zo voelt?


Nu kun je de lever & galblaaszuivering van Moritz proberen, dat heb ik ook wel eens gedaan. Dat was een interessante ervaring en ook al nam ik me voor dat nog eens te doen, het is er niet meer van gekomen. Ik heb het boek ooit eens uitgeleend en ik weet niet meer aan wie...


Voeding kan het reinigingsproces van de lever ondersteunen. Nu weet ik ook niet alles en is dit wat ik geleerd en gelezen heb en ook zelf ervaren. Vul gerust aan en voel wat voor jou kloppend is.


Groen! De wereld om ons heen wordt groener en dat is ook wat ons helpen kan qua voeding. Groene (blad)groente en andere groene voedingsmiddelen helpen om je lever en daarmee ook je hele zijn te ontgiften. Ze binden vrije radicalen aan zich en voeren die af. Een tip is om een keer een groene week te volgen, waarin je alleen maar groene voeding tot je neemt. Het was voor mij niet alleen lichamelijk een groot verschil, ook mentaal. Je neemt namelijk allerlei overtuigingen, patronen en gedachten over o.a. voeding onder de loep. Nou ja, dat is wel wat er bij mij gebeurde. Dus denk: spinazie, avocado, peterselie, okra's, linzen, broccoli, courgette, sla, paprika... laat je verrassen wat er allemaal mogelijk is!


Paardenbloemen... Ja, paardenbloemen. De bladeren kun je verwerken in je sla en van de bloemen kun je een siroop maken. De smaak is bitter en dat helpt je lever om nog beter voor jou te kunnen functioneren.


Appels. En dan natuurlijk het liefst die groene Granny Smiths. Jummie. Maar als dat niet je ding is, zijn andere appels ook ok. Het zuur in appels zorgt voor het elimineren van eventuele galstenen die er anders voor zorgen dat de boel vertraagt of zelfs verstopt raakt.


Kurkuma. Het gaat dan vooral om het stofje dat in deze geelwortel zit, curcumine. Dit heeft een ontstekingsremmende werking en zorgt ervoor dat gifstoffen zich minder makkelijk opstapelen in de lever. Een heerlijke toepassing van kurkuma vind ik, naast curry, golden milk.


Citrusvruchten kunnen ook helpen om je een boost aan anti-oxidanten binnen te laten krijgen. Net als blauwe bessen bijvoorbeeld.


Gouden trio gember, knoflook en ui zijn de basis voor veel oosterse gerechten en helpen ook bij het ontgiften, reinigen, opruimen van al wat je niet meer nodig hebt. Het is mijn basis voor de eerder genoemde curry's maar ook als ik bijvoorbeeld wortelsoep met een vleugje sinaasappel maakt.


De lijst is vast nog niet compleet, het is een mooi begin. Dit is waar ik blij van wordt en wat mij rust en ontspanning geeft. Dat is trouwens ook nog een heel belangrijk ingrediënt voor een optimale functie van je lever en eigenlijk van alle organen: rust.


Op je gezondheid!

Liefdevolle en ontspannen groet, Vera
89 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page