top of page
  • Foto van schrijverVera Develing

Lever & Galblaas

De lente is in volle gang. De zon schijnt, de vogels fluiten, bloemknoppen gaan langzaam open... Een seizoen vol beweging na de stille winter. Een nieuw begin!


Vanuit de Traditionele Chinese Geneeskunde heeft ieder seizoen een energie. Zo staan in de lente de energiebanen van de lever en de galblaas centraal. Met acupunctuur, shiatsu en ook Yin Yoga kun je deze energiebanen of meridianen in balans brengen.


Waar gaan de lever & galblaas dan over? Welke thema's zijn er gekoppeld aan deze energieën? Hoe kun je deze meridianen met Yin Yoga en voeding in balans brengen? Daar ga ik het de komende blogs over hebben.


In deze blog kom je meer te weten over de organen lever en galblaas, de emotie en energie van deze meridianen.


Fysiek

De lever zit rechtsonder in je buik, onder het diafragma (middenrif) en wordt beschermd door de ribben. De lever heeft enorm veel functies, waaronder om naast verschillende vitamines en mineralen ook bloed en glycogeen op te slaan. De lever staat ook bekend als zuiveringsorgaan en wordt in verband gebracht met het opruimen, detoxen van stoffen die schadelijk voor ons kunnen zijn. Nog een andere functie van de lever is het produceren van gal.


De galblaas is gekoppeld aan de lever en slaat het gal, dat de lever produceert, op. Dit gal is van belang bij de spijsvertering om vetten de kunnen verwerken.


Mentaal

De lever en galblaas maken heel veel beslissingen voor lichaam en geest. Wanneer deze energieën uit balans zijn, kan het zijn dat je moeilijk keuzes kunt maken. Ook kun je je voorstellen dat wanneer er niet opgeruimd kan worden, je je overvol, moe en prikkelbaar kunt voelen. Je wordt minder flexibel, kunt je minder goed aanpassen, wordt wat star en koppig. Wanneer deze meridianen meer in balans zijn, is het makkelijker om keuzes te maken, je pad te volgen en je gelijkmoedigheid te herwinnen.


Emotioneel

De emotie die aan deze meridianen is gekoppeld, is die van boosheid, woede, irritatie, frustratie. Aan de andere kant van de medaille vind je compassie voor jezelf en vanuit daar voor anderen. Tijd om gal te spuwen en te vertellen wat je op je lever hebt om zo de emoties te balanceren :)

Het is van belang een creatief kanaal te vinden om de emoties te uiten. Denk hierbij aan tekenen, dansen, zingen, wandelen... het maakt niet uit, zolang je er jezelf noch anderen mee schaadt.


Energetisch

De levermeridiaan regeert de algehele energieflow, ook wel chi genoemd. Het gaat hier om onze levensenergie, we kunnen geen seconde zonder. De leverenergie regelt met deze energie onze gezondheid.


Zintuig

Aan de lever en galblaas meridianen zijn de ogen gekoppeld. Je kunt het je misschien wel voorstellen dat als deze energieën uit balans zijn en woede regeert, je het allemaal niet meer zo helder ziet. Het wordt dan zwart voor ogen. Lever en galblaas gaan ook over inzicht, overzicht, je kijk op jezelf en de wereld. Met frisse blik de lente tegemoet!


In volgende blogs lees je meer over hoe je deze meridianen en organen kunt stimuleren en balanceren met behulp van yin yoga en voeding. Op weg naar meer balans, gelijkmoedigheid, creatie en compassie!


Liefdevolle en ontspannen groet,

Vera82 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Opmerkingen

Beoordeeld met 0 uit 5 sterren.
Nog geen beoordelingen

Voeg een beoordeling toe
bottom of page