top of page
  • Foto van schrijverVera Develing

Non-irritability

Bijgewerkt op: 12 apr. 2020

De volgende -ity dient zich aan: "non-irritability." Je niet onnodig ergeren aan dingen, situaties, gebeurtenissen waarvan je soms gewoonweg weet dat ze gaan voorvallen. Het incalculeren van tegenslagen, gelijkmoedig blijven en je aandacht, energie en tijd blijven richten op wat er voor jou daadwerkelijk toe doet.


Met de bril van irritatie op, fietste ik maandagavond naar de eerste les. Je komt dan enorm veel ergenissen tegen. Het verkeer zit er vol mee, tenminste, als je ermee inlaat. Ik merkt ook dat er een keuze is. Als iemand anders zijn hand niet uitsteekt bij het afslaan, een automobilist je afsnijdt of geen richting aangeeft, dan kun je ervoor kiezen om het met je mee te blijven dragen en er drie straten verderop of drie dagen erna nog boos over te worden... of je kunt het eerder van je afschudden. Het is gebeurd. Is het echt wenselijk en prettig om dat langer dan nodig mee te nemen? Voor mij in dit geval niet.


De trein missen, tandpastadopjes, kauwgom of hondenpoep op de stoep, sokken die net de wasmand niet hebben gehaald, mensen die taalfouten maken... Je kunt je er enorm over opwinden en het is soms prima dat het gebeurt, maar vraag je af of het het waard is. Soms is irritatie ook enorm handig, zeker als je ergens echt schoon genoeg van hebt, iets helemaal beu bent. Dan kan die woede, die energie juist helpend zijn om te veranderen en te transformeren.


Er gebeuren ook wel eens dingen die iets meer impact hebben dan bovengenoemde voorbeelden. Ook dan heb je keuzes: "Heb de kalmte om te accepteren wat je kunt accepteren. De moed te veranderen wat je kunt veranderen. En de wijsheid om het verschil te zien." Als je iets kunt veranderen om de situatie voor jou te verbeteren, ga ervoor! Gaat dat niet, accepteer het dan, laat het verhaal niet lijdend of leidend zijn en onderzoek waarom iets je stoort en hoe je ermee om kunt gaan. Ga voor geluk, vrede, rust en ontspanning. Dat is wie je in werkelijkheid bent. Spanning is wie we denken te zijn.


Ik merk dat ik steeds vaker de overweging maak of ik me ergens druk over wil maken of niet. Iedere keer weer voelen wat de grootste bijdrage gaat zijn voor mij. Energie laten doorstromen, want als je het vastzet, dan kan het vele klachten opleveren. Zeker in het geval van boosheid, frustratie, irritatie en woede. Precies ook de emoties die aan de energiebanen de lente gekoppeld zijn (meridianen van lever en galblaas). De houdingen van deze week (en waarschijnlijk ook komende weken) stimuleren deze energieën om zo nog vrijer en lichter op reis te gaan.


Liefdevolle en ontspannen groet,

Vera


9 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page