top of page
  • Foto van schrijverVera Develing

Ode aan Pure Chocolade

Voor wie het nog niet weet... Ik ben een pure chocoholic. Gewoon zo nu een stukje van 70% (meestal en liever 85%) of meer doet wonderen met me. Enige tijd geleden ben ik de materie ingedoken en heb ik een filmpje gemaakt over hoe yin yoga en pure chocolade hetzelfde effect kunnen hebben. The choice is yours en hoe kan het nog beter dan dit!?In deze blog vertel ik je meer over de verschillende stofjes in chocolade en welk effect ze op je kunnen hebben.


Dopamine

Tenzij je allergisch bent voor chocolade, zul je dit gevoel misschien wel herkennen. Ik word er instant gelukkig van. De bestanddelen in cacao zorgen voor de aanmaak van dopamine en deze neurotransmitter is gelinkt aan onder andere het ervaren van geluk. Keerzijde van de medaille is verslaving, dus ook hier geldt: met mate :)


Serotonine

Cacao helpt bij het aanmaken van serotonine. Deze neurotransmitter wordt voor 95% in de darmen aangemaakt en heeft een directe verbinding met de hersenen. Serotonine zorgt onder andere voor meer ontspanning en zo kan chocolade bijdrage aan je rustiger voelen. Let er wel op dat je heel pure chocolade neemt, met minstens 70% cacao, en dat je let op hoeveel suiker je binnenkrijgt. Te veel suiker kan de ontspanning juist weer opheffen...


Magnesium

Cacao bevat veel magnesium en dit mineraal draagt bij aan ontspanning, rust, herstel, beter slapen en ga zo maar door. Het kan zijn dat als jouw zin in chocolade extreme vormen aanneemt, je mogelijk een tekort aan magnesium hebt. Als het je gaat om zoetigheid in het algemeen, een drang of craving naar koolhydraten, dan kan een tekort aan serotonine mogelijk de oorzaak zijn.


Vitamine B

Deze vitamine heeft onder andere als voordele dat het energie geeft, goed is voor je zenuwstelsel en je hart. Je voelt je fitter en ook meer tot rust, alles is meer in balans.


Flavanoïden

Flavanoïde is een anti-oxidant en anti-oxidanten zorgen ervoor dat vrije radicalen worden afgevoerd. Vrije radicalen zijn schadelijke stoffen die voor onnodige stress in je lichaam en in je hersenen kunnen zorgen. Ze zitten bijvoorbeeld ook in blauwe bessen. Verder draagt deze anti-oxidant onder andere bij aan minder chronische ontstekingen en het verlagen van de bloeddruk. Wel zo rustig.


Fenylethylamine

Ok ok... je moet bij wijze van spreke misschien wel 5kg chocolade eten wil je er een beetje effect van hebben, maar... in chocolade zit wel degelijk fenylethylamine en deze lichaamseigenstof zorgt voor het gevoel van verliefdheid. Iemand in de ogen aankijken of schrikken, maakt ook dat er fenylethylamine wordt aangemaakt. Aan jou de keuze ;)


Aarden en gronden

Eigenlijk gaat het hier, net als bij al het hiervoor genoemde, meer om het bestanddeel cacao dat de effecten geeft. Toch maakt cacao een wezenlijke onderdeel uit van pure chocolade, dus excusez-moi dat ik ze hier vrijelijk door elkaar gebruik. Hoe het ook zij, misschien dat je dit effect van het eten van pure chocolade wel heel snel kunt ervaren: aarden en gronden. Het is net alsof je weer in je lichaam zakt, met beide op de grond wordt gedropt. Na een lange yin yoga les, yoga nidra, meditatie, ademsessie... kan een stukje pure chocolade wonderen verrichten. En voor wie wel eens een cacaoceremonie heeft meegemaakt, weet de rest.


Deze even ter aanvulling, want dit wist ik nog niet toen ik het filmpje maakte.


Vitamine D

Het gaat niet om vitamine D3, maar wel om vitamine D2. Een aantal jaar geleden kampte ik zelf met een tekort aan vitamine D en daarover kun je hier meer lezen. Het is daarom des te interessanter dat pure chocolade en cacaoboter nu ook bronnen van vitamine D zijn en daarmee een tekort kunnen voorkomen.


Bronnen voor bovenstaande:


En... er zit nog veel meer goeds in pure chocolade! Wil je daar meer over weten, volg gerust een van mijn lessen, want als ik iets nieuws ontdek, hoor je het waarschijnlijk als eerste daar. Anders kun je het op den duur op deze blog teruglezen of er een vlog over terugzien.


Mocht je er geen chocola van kunnen maken, misschien dan wel met de volgende ingrediënten.

150g cacaoboter

25g kokosolie

50g cacaopoeder

keltisch zeezout

rozijnen

kaneel

eventueel: honing, ahornsiroop, noten, kokosvlokken, cayennepeper etc.

* Smelt de cacaoboter en kokosolie op een laag vuurtje of au bain marie.

* Voeg de cacaopoeder toe en vervolgens de ingrediënten waarmee jij de chocola meer smaaksensatie wilt geven (kan, hoeft niet).

* Leg een vel bakpapier op een bakplaat of in een schaal en giet het mengsel hierop.

* Zet het in de vriezer of in de koelkast tot het hard is. Eet smakelijk!


Op je gezondheid!

Liefdevolle en ontspannen groet,

Vera

49 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios

Obtuvo 0 de 5 estrellas.
Aún no hay calificaciones

Agrega una calificación
bottom of page