top of page
  • Vera

Ontspan - 8 tips en meer...


Ontspan... Ja leuk, goed idee ook, maar hoe doe je dat nu eigenlijk? Waar te beginnen? Ik heb het eens nagevraagd in verschillende groepen op facebook en op mijn pagina. Wat daar werd aangedragen en meer deel ik in dit blog.

Voeding - Naast het nuttigen van een warme kop thee, werd ook alcohol genoemd en op beide ga ik iets dieper in.

Thee kan door de warmte ontspannen en het water zorgt voor afvoer van stoffen die je niet nodig hebt. Er zijn verschillende kruiden die je nog extra kunnen laten ontspannen. Zo zouden bijvoorbeeld kamille, hop en lavendel een rustgevend effect hebben op lichaam en geest.

Alchol kan in eerste instantie best voor ontspanning zorgen. Met zo nu en dan een glaasje schijnt niets mis te zijn, zo lang het niet als excuus voor ontspanning ingezet wordt. Geniet, maar drink met mate.

Chocolade is niet genoemd geweest, maar ik wie mij een beetje kent, weet dat ik iedere gelegenheid om pure chocolade goed te praten met liefde deel. In chocolade zitten onder andere stoffen die helpen cortisol te verlagen. Cortisol is een stresshormoon en hoe minder hiervan in jouw lichaam aanwezig is, hoe meer ontspannen jij je voelt.

Oxytocine - Er werden verschillende activiteiten genoemd die allemaal zorgen voor een verhoogde dosis oxytocine, ook wel het knuffelhormoon genoemd. Zo kunnen massage, sauna, liefdevolle aanraking, knuffelen en samen zijn met vrienden bijdragen aan het verhogen van oxytocine. Je kunt je hierdoor meer ontspannen en op je gemak voelen. Let wel, er is onlangs een onderzoek geweest (op muizen) waaruit bleek dat oxytocine ook een duistere kant zou kunnen hebben. Lees hier verder...

Natuur - Bos, zee, strand... er zijn heel veel verschillende vormen van natuur en gelukkig is daar ook in Nederland nog van te genieten. Zodra je een bos instapt of bij de zee bent, lijkt alle spanning van je af te vallen. Focus je eens op alle kleuren, geluiden en geuren die er op dat moment aanwezig zijn. Er is zo veel meer als je goed kijkt, luistert en ruikt. Vanuit daar lukt het beter om jouw sores in een ander daglicht te zien en op te pakken. Ga ook eens samen wandelen. Je wordt uiteindelijk vanzelf stil. Ook vanuit de wetenschap komen er steeds meer onderzoeken die het nut van groen bevestigen. Lees hier (pagina 6) en hier verder.

Beweging - Of het nu om wandelen, zwemmen, paardrijden, het uitlaten van de hond of haken gaat, er zijn verschillende manieren om te bewegen die zorgen voor ontspanning. Door te bewegen maak je onder andere endorfines en dopamine aan, die allebei op hun manier bijdragen aan een gelukzalig en ontspannen gevoel.

Muziek & Zingen - Alles is in mijn beleving trilling en dat is met muziek maken en daarmee ook zingen heel direct te ervaren. Van het ene nummer moet je niets hebben, terwijl je het andere uren aan een stuk op repeat kunt zetten. Dat geldt ook voor geluiden van buiten, voor bepaalde tonen die je hoort en voor woorden die jij of andere mensen zeggen. Vind jouw eigen trilling, kom daarmee in aanraking en vanuit daar in ontspanning. Zet eens wat vaker jouw lievelingsnummer op en geniet daarvan, liggend op je rug in bed (eventueel met een kussen onder je knieën) of zittend op de bank met een kop thee.

Slapen - Het moment om te ontspannen en op te laden voor de volgende dag. Hoeveel slaap je nodig hebt, is verschillend van persoon van persoon. Wat goede nachtrust betekent, is onderwerp van discussie. Zo heb ik een nacht amper geslapen, maar voelde ik me daarna enorm fit. En het tegenovergestelde komt ook voor. Er zijn vele factoren die van invloed zijn op een ontspannen nachtrust. Zoek voor de grap eens "slapen ontspannen" op en je vindt voldoende tips en ideeën.

Contemplatie - "Het scheiden van iets uit zijn omgeving" of "beschouwing." Door je gedachten te ordenen, te beschouwen, te bekijken, creëer je meer rust in je hoofd en dus ook in je lichaam. Meditatie, yoga, qi gong, schrijven, kerkbezoek, lezen, je terug trekken in je bubbel zijn hiervoor enkele manieren. Enkele minuten mediatie per dag kan al een groot verschil maken. En probeer ook eens heel bewust de afwas te doen, je tanden te poetsen of een glas water te drinken. Vertraag, neem de tijd en neem waar wat er gebeurt in jouw hoofd en in jouw lichaam.

TV - Net als bij alcohol kan ook helemaal opgaan in een serie of film op bijvoorbeeld Netflix voor tijdelijke ontspanning zorgen. Even iets heel anders, breken met wat je aan het doen was, een soort reset en dan weer door. Het te veel aan schermtijd, kan nadelige gevolgen hebben. Lees daar hier en hier meer over.

Wil je nog meer tips? Lees dan eens het artikel van So Chicken of van Intermediair. En blijf vooral voor jezelf voelen wat jouw ontspanning geeft. Voor mij zijn dat Yin Yoga als ook andere vormen van bindweefselstimulatie, wandelen, thee drinken met een stuk pure chocolade erbij als ook af en toe me helemaal verliezen in een serie op Netflix.

Blijf voelen en doe wat goed voelt voor jou en waar je gelukkig van wordt!

Lieve groet en namasté ~*


28 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page