top of page
  • Vera

Rituelen | Avondritueel

Bijgewerkt op: 12 apr. 2020


Post-its zijn fantastisch! Deze gele rakkers, een pen en een A4'tje waren nodig om mijn avondritueel vorm te geven. Hoe dan?

Allereerst heb ik op de post-its allerlei oefeningen en onderdelen geschreven waarvan ik wilde dat ze deel uitmaakten van mijn avondritueel. Het waren er namelijk nog al wat, alleen had ik er tot dan toe niets mee gedaan omdat ik door het bomen het bos niet meer zag. Dat resulteert er bij mij in, dat er dan soms helemaal niets gebeurt. Dat was geen optie meer en toen alle onderdelen op de briefjes stonden, heb ik er een A4'tje bijgepakt en heb de post-its daar in een volgorde opgeplakt. Na wat navoelen en overdenken, ontstond er een volgorde en ben ik diezelfde avond nog begonnen. Dat is vooralsnog tot nu toe hetzelfde als toen.

Het voordeel van aan avondritueel is dat je je lichaam seintjes geeft dat het mag gaan rusten en mag gaan ontspannen. Dat lukt niet in één keer, daar is tijd en geduld voor nodig, maar gaandeweg voel je dat al bij het eerste onderdeel van je avondritueel de rust z'n intrede doet. Dat dan even helemaal niets meer hoeft en je rustig aan richting bed gaat.

Ik geef mijn lichaam de volgende seintjes. Je kunt hierin eindeloos variëren, iets weglaten en iets ander toevoegen. Je kunt er je hele eigen draai aangeven en voor jezelf onderzoeken wat er bij je past.

1) Dankbaarheid

Een van de hoogste trillingen in de wereld, is die van dankbaarheid. Door je te richten op wat goed gaat, daar een gewoonte van te maken, wil je er uiteindelijk ook meer van omdat het zo'n goed gevoel geeft. Tenminste, dat gaat wel voor mij op. Ik heb een boekje waarin ik dagelijks aan het eind van mijn dag tenminste drie gebeurtenissen noteer waarvoor ik dankbaar ben. En als ik er drie opschrijf, volgen er automatisch meer. Het valt me ook op dat ik gedurende dag me ook veel meer richt op waar ik blij van word, daarvoor kies en mijn hele leven daardoor een stuk leuker en gelukkiger is.

2) Focus op de dag van morgen

Na het schrijven in mijn dankbaarheidsdagboek pak ik er mijn agenda bij. Voor mij is dit niet onrustig, het geeft me juist overzicht om mijn dag van morgen vast door te nemen. Zo programmeer ik mijn brein alvast op wat gaat komen en dat geeft mij veel meer rust dan wanneer ik dat in alle ijl in de ochtend moet doen. Ik schrijf op wat ik in de ochtend, middag en avond gepland heb staan, welke taken er zijn, welke spullen ik mee moet nemen, welke dingen ik te doen heb. Daarna sluit ik mijn agenda en laat ik het los.

3) Tandenpoetsen (al dan niet in combinatie met douchen)

Tijd om tanden te poetsen! Eerlijk is eerlijk, dit deed ik enige tijd echt niet dagelijks en de tandarts heeft er niets van gezegd of van opgemerkt... Tot de afgelopen keer foto's werden gemaakt en het bleek dat ik drie gaatjes heb... Nu ben ik weer trouw aan het flossen, stoken en poetsen geslagen. Het is een heerlijk meditatief moment en geeft mijn lichaam weer een signaaltje dat het tijd is om te gaan slapen.

4) Meditatie

Er staat nog altijd "meditatie" op het gele briefje, maar het is eigenlijk iets anders geworden: Emotional Freedom Techniques. Door op verschillende punten op je hand en hoofd te tappen, ontlaad je spanning en geef je jezelf de mogelijkheid om nieuwe informatie aan jezelf mee te geven. Zo heb ik een script in mijn slaapkamer hangen dat over zelfliefde gaat, om me daar nog meer op te richten, nog meer eigen te maken en mijn brein te programmeren om nog beter voor mezelf te mogen zorgen. Het maakt voor mij echt verschil of ik het wel of niet doe, al merk ik nu na ruim een maand hetzelfde script wel dat ik stukjes wil veranderen. Tot die tijd houd ik hetzelfde script aan. Het brein legt nou eenmaal nieuwe paden aan door te blijven herhalen.

5) Lezen

Tot slot eindig ik al lezend in mijn bed. Geen zware kost, geen studieboeken, maar wel iets interessants. Dat komt toch vaak uit op boeken in de yoga en meditatiehoek, maar meer ter inspiratie dan dat ik er van mezelf van moet leren. Als ik merk dat dat het element word, pak ik het een andere keer buiten het bed op. Mijn slaapkamer is om te ontspannen en daar is deze ook op ingericht.

Wil je meer weten over mijn avondritueel?

Heb je er zelf eentje of heb je aanvullingen?

Wil je hulp bij het creëren van jouw avondritueel?

Liefdevolle en ontspannen groet,

Vera


15 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page