top of page
  • Vera

Rituelen | Ochtendritueel

Bijgewerkt op: 12 apr. 2020


Het begon allemaal omdat ik liever andere dingen wilde doen dan meteen naar mijn gsm grijpen als ik wakker word. Het hielp al enorm om een wake up light in mijn slaapkamer te zetten en daarmee mijn mobiel als wekker uit de slaapkamer te verbannen. Door vervolgens op te schrijven hoe ik mijn dag wil beginnen en te benoemen wat je allemaal offline kunt doen, ontstond mijn ochtendritueel. Ik heb er een serie filmpjes van op YouTube gezet. Inmiddels is mijn ochtendritueel iets aangepast en zo evolueert het met me mee. Die ruimte gunde ik mezelf na een aantal weken hetzelfde, maar de basis is nog steeds hetzelfde.

1) Een Cursus In Wonderen

Vorig jaar was ik hier al een keer mee begonnen, maar bij dag 47 blijven hangen. Mijn excuus: Het is een te zwaar boek om van hot naar her mee te slapen en ik had er de rust niet voor door al het nomaden. Achteraf ontdekte ik dat er een appje van bestaat... Op 1 januari 2020 heb ik het boek er weer bij gepakt en het ligt naast me in bed. Geen excuus meer! Het is een heerlijk begin van de dag de les van de dag te overdenken en mee te nemen.

2) Ademhalingsoefening

Vorig jaar heb ik het online programma Sportrusten gevolgd van Koen de Jong. De eerste ademhalingsoefening beviel me zo goed, dat ik deze heb meegenomen in mijn ochtendritueel. Iets actiever dan anders adem je in en uit door je neus of in door je neus en uit door je mond. Het voelt voor mij alsof ik mezelf op een heel rustige, zachte en toch heel effectieve manier wakker maak en aan zet om de dag met een helder hoofd te kunnen beginnen.

3) Meditatie

Vanuit de ademoefening ga ik door naar een meditatie. Het kan luisteren naar een meditatie zijn, het kan ook in stilte. Soms kies ik ervoor deze nog in mijn bed te beoefenen en soms op mijn meditatieplekje in de woonkamer. Het is maar net waar ik behoefte aan heb, als ik maar mediteer.

4) Koude Douche (of plens water in m'n gezicht)

Soms heb ik al een plens water in mijn gezicht gegooid voor ik bovenstaande uitvoer, het wisselt nog wel eens, maar ik doe het wel. Want ik ben instant wakker en het gevoel erna vind ik zo fantastisch! Zeker de koude douche is briljant, dan gloeit mijn hele lichaam na en voel ik me een stuk krachtiger en lekkerder in mijn vel dan wanneer ik het niet doe.

5) Vijf Tibetanen of Yin Yoga

Meestal kies ik voor de Vijf Tibetanen en komt er een yin houding gedurende de dag of in de avond voorbij. Deze serie van vijf oefeningen is heel simpel te beoefenen en zorgt voor het wakker maken en energie aanwakkeren in je lichaam. Door de oefeningen in het ritme van je adem uit te voeren, ontstaat er een vloeiende beweging en voel je je ruggengraat en andere lichaamsdelen vol energie stromen.

6) Thee en ontbijt

Na deze bovenstaande, maak ik mijn ontbijt. Vaak is dat een gebakken appel en gebakken peer met wat kaneel, sesamzaadjes, zonnebloempitten en pompoenpitten. Dat heb ik overgehouden aan de Groene Week die ik vorig jaar volgde. Ik dacht dat het niet genoeg zou zijn, dat ik het zonder havermoutpap in de ochtend echt niet zou redden. Dat bleek flauwekul te zijn.

Wil je meer weten over mijn ochtendritueel?

Heb je aanvullingen? Hoe ziet het jouwe eruit?

Wil je er eentje samenstellen?

Liefdevolle en ontspannen groet,

Vera


8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page