top of page
  • Foto van schrijverVera Develing

Sabrina | Wat doen geuren?

Wist je dat ons reukorgaan, onze neus, meer dan 10 miljoen zintuigcellen heeft? De receptoren, de zintuigcellen, sturen de waarneming van een geur naar de hersenen.


Aromatherapie is in feite het bewust gebruiken van (natuurlijke) geur. Dat kan zijn om een bepaalde sfeer te scheppen, maar het kan ook zijn dat met een bepaalde essentiële olie een gerichte therapeutische actie wordt ingezet. Bij aromatherapie worden, of je het nu wilt of niet, lichaam en geest beïnvloed.


Geurtjes die we via onze neus waarnemen, gaan meteen naar ons limbisch systeem in de hersenen. Dit deel van de hersenen is in feite verantwoordelijk voor onze emotionele reactie op onze omgeving. Hier wordt de geur niet alleen waargenomen, maar ook werkelijk beleefd.

Dat geur, herinnering en emotie zo nauw met elkaar verbonden zijn, is dan ook goed te begrijpen. Geuren en geurtjes gaan direct in dit limbische systeem en dus in feite in het onbewuste. In de aromatherapie zetten we bewust geuren in.

Essentiële oliën doen op verschillende niveaus hun werk. Zowel op lichamelijk, emotioneel, mentaal en spiritueel vlak zijn er oliën om in te zetten.

Lichamelijk: Je kunt de oliën inzetten voor, tijdens en na het sporten, bij ongemakken op de desbetreffende plek gebruiken.

Emotioneel: Op een natuurlijke manier jouw negatieve emoties om zetten in gevoelens waar je je goed bij voelt zoals gemotiveerd, opgewekt, blij, meer focus en rust.

Spiritueel: meditatie, yoga, affirmaties, chakra’s.

Mentaal: De geuren van essentiële oliën kunnen de zenuwen in de neus goed prikkelen.

Essentiële oliën staan bekend om hun vermogen de focus en concentratie aan te scherpen. Ook is het zo dat elke olie veelzijdig is en dus op meerdere niveaus werkt.

Leuk om te weten is dat als je een olie niet lekker vindt ruiken, dan heb je die juist nodig.

En wist je dat de oliën slechts...

22 seconden nodig hebben om je hersenen te bereiken

2 minuten tot in je bloedbaan

20 minuten tot in iedere cel van je lichaam.


Lieve groetjes Sabrina


26 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page