top of page
  • Vera

Slaapkamer op orde


Rustig slapen. Dat kan in een slaapkamer die op orde is. Nu heb ik het geluk dat in mijn slaapkamer eigenlijk alleen een bed past en niet heel veel meer dan dat. Je leest hieronder meer over waar ik verder nog meer rekening mee houd voor de inrichting van mijn slaapkamer.

Kleur: Toen ik in november 2019 mijn boshuisje betrad, was ik superblij dat de muren in de slaapkamer wit waren. Voor mij straalt dat enorm rust uit en kun je kleur geven aan je kamer met bijvoorbeeld verlichting of je dekbedhoes zonder dat het druk wordt. Leuk is om een keer te zoeken op "beste kleuren slaapkamer" op bijvoorbeeld Ecosia (de groene zoekmachine). Ik vond er onder andere dit artikel, maar er zijn er meer.

Licht: Van die heel felle lichten in je slaapkamer, daar word je volgens mij niet gelukkig van. Toch is het wel fijn om voldoende licht te hebben om bijvoorbeeld nog even een boek te kunnen lezen. Vermijd alsjeblieft blauw licht (blue light) uit je slaapkamer. Dit licht komt van bijvoorbeeld je mobiele telefoon, tablet en laptop. Je pijnappelklier, die verantwoordelijk is voor onder andere de aanmaak van melatonine, krijgt zo het idee dat het nog steeds dag is en dan blijft de melatonine aanmaak achterwege. Door melatonine kun je makkelijker in slaap komen. Vandaar. Zelf heb ik een zoutlamp en een wake up light in mijn slaapkamer staan. Het grote licht doe ik alleen even aan als ik de kamer binnenkom.

Geluid: Zelf vind ik het enorm prettig als het 'stil' is in mijn slaapkamer. Geen muziekinstallatie, ook niet die van de buren, geen geluidmakende partner... ik vind geluiden van buiten die er van nature zijn al meer dan genoeg. Blaadjes die in de wind wapperen. Een kat die miauwt. Een auto die wegrijdt. Dat soort. Als het maar niet onnodig storend is, ben ik heel gelukkig. Mijn zenuwstelsel heeft dat echt nodig. Ik probeer er ook tijdig bij te zijn bij bijvoorbeeld de buren als ik overlast ervaar. Ik heb er namelijk helemaal niets aan als ik door overprikkeling op hun stoep tegen ze uitval...

Temperatuur: Voor mij is het prettig als de slaapkamer koel is en niet enorm warm dat ik badend in het zweet wakker word. Ik heb ooit het ware genoegen gehad in een aluminium stacaravan te verblijven... geloof me, met 2 graden in de ochtend opstaan, dat is niet je van het, maar je bent wel meteen wakker! Goed, dit is wat overdreven, maar het hoeft sowieso geen 20 graden in mijn slaapkamer te zijn. Een graad of 15 is voor mij genoeg.

Ventilatie: Iedere ochtend zet ik nadat ik wakker word het raam open. Dan weet ik zeker dat mijn slaapkamer voldoende gelucht wordt en er ook frisse lucht de ruimte inkomt. Een muf hok, daar word ik niet gelukkig van en het draagt ook niet bij aan mijn gezondheid. Daarom in de ochtend het raam open en als ik vertrek, doe ik hem weer dicht.

Geur: Er zijn geuren die helpend kunnen zijn bij het tot rust komen en het verbeteren van de nachtrust. In mijn slaapkamer staat een geurbrandertje met lavendelolie. Soms doe ik er ook wat druppels tea tree bij. Je vindt er hier meer informatie over. Ylang ylang schijnt ook rustgevend te zijn, maar daar moet je van houden.

Dit is waar ik rekening mee houd. Misschien heb jij nog aanvullingen? Dan hoor ik het graag, want ik sta er zeker open voor om mijn nachtrust nog meer te verbeteren en uitgerust wakker te worden. Alvast bedankt!

Liefdevolle en ontspannen groet,

Vera


18 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page