top of page
  • Foto van schrijverVera Develing

Verveling bij kinderen - de voordelen

Na wat dieper in te zijn gegaan op verveling (wat is het, hoe dan, wat zijn de voordelen en waarom we liever niet vervelen), gaat deze blog in op verveling bij kinderen... Ergens in je eigen kindertijd heb je je waarschijnlijk ooit eens een keer voor het eerst verveeld.


Mijn kindertijd was er één zonder mobiele telefoons, zonder laptop, zonder tablet, zonder valhelmen, zonder rubberen tegels op de speelplaatsen... en eentje met cassettebandjes, boeken, origami, ander knip-plak-knutsel-gefrutsel, hutten bouwen, buiten spelen, de wolken voorbij zien drijven, het gras horen groeien, uit het raam staren, in m'n eigen bubbel zijn... er leek weinig te moeten of te hoeven, weinig te presteren en er was veel liefde. En ja, ik heb ook wel andere overtuigingen opgepikt, maar daar gaat het nu niet om :)


En ja, ik heb me ook wel eens verveeld. Gek genoeg heeft dat in mijn beleving nooit lang geduurd. Ik ben er ook zeker niet slechter van geworden. In het onderzoek naar verveling, kwam ik ook een onderzoek tegen dat over kinderen en verveling bij kinderen gaat. Daar deel ik graag iets over in deze blog.


Waarom verveling goed is voor jouw kind

We leven momenteel in een maatschappij, in een wereld waarin we direct onze behoefte willen bevredigen willen voldoen en vervullen. Geduld is er amper bij, alles moet instant en als dat niet gebeurt raken we in paniek en voelen we ons ongemakkelijk. Niet alleen wij als volwassenen, kinderen idem dito.


De omgeving van kinderen is meestal totaal ingericht om maar bezig te zijn. Na school van de ene naar de andere activiteit, gsm of andere schermen op de loer, beide ouders werken, waardoor kinderen naar de opvang gaan... er is soms weinig tijd om gewoonweg te zijn.


Bij velen heerst de angst voor vreemden, waardoor ouders er geen goed gevoel bij kunnen hebben hun kind zonder toezicht buiten te laten spelen. En alle social media kan het gevoel geven dat je je kind tekort doet als je het leven van je kind niet helemaal vol plant met allerlei activiteiten.


Maar verveling is echt zo slecht nog niet voor kinderen. Het is een periode waarop kinderen op zichzelf hebben te vertrouwen om zich te vermaken en dat is essentieel voor een gezonde kindertijd.


1. Verveling moedigt creativiteit en verbeelding aan

Wanneer kinderen alleen hun speelgoed hebben, worden ze uitgenodigd om creatief te zijn. En eigenlijk hebben kinderen heel weinig nodig, less is more. Al die keuze kan er ook voor zorgen dat je niet weet wat je kiezen moet en dat kan keuzestress opleveren. Een kleine keuze uit speelgoed biedt kinderen de mogelijkheid om dingen uit te proberen, te ontdekken, nieuwsgierig te zijn en onderzoeken wat hun blij maakt. Laat kinderen hun eigen keuzes maken om ze zo laten ontdekken hoe ze zichzelf kunnen vermaken en bezighouden.


2. Verveling leert veerkracht

Kinderen leren een "laten we het proberen" houding in plaats van dat ze bij de pakken gaan neerzitten als iets niet lukt of niet naar hun zin gaat. Verveling leert ze dit omdat kinderen dan zelf worden aangespoord om manieren te bedenken zich te vermaken. Iedereen wil ergens goed in zijn, maar als je als kind nooit geleerd hebt te falen, weet je later niet hoe je hiermee om moet gaan. Het hebben van vrije momenten waarop je als kind dingen kunt uitproberen zonder de angst te falen en juist te leren dat het ok is als niet lukt, draagt bij aan veerkacht.


3. Verveling vergroot vaardigheden om problemen op te lossen

Je hoeft kinderen niet steeds te stimuleren en bezig te houden. Liever niet! Dat geeft ze de mogelijkheid zelf met oplossingen te komen. En misschien herinner je dat zelf nog wel van toen je kind was. Als je al zei dat je je verveelde en een van je ouders zei dat ze nog wel iets voor je wisten om te doen... je ineens heel veel andere oplossingen voor het probleem had gevonden :)


4. Verveling helpt kinderen relaties te vormen

Wanneer je kinderen de vrijheid en tijd geeft, gaan ze overleggen en samenwerken en soms ontstaan er dan als vanzelf nieuwe gezamenlijke activiteiten. Ze leren te communiceren, oogcontact te maken en lichaamstaal te lezen. En dat kan alleen door directe ervaring.


5. Verveling bouwt zelfvertrouwen op

Je verveelt je als kind... en het lukt je vervolgens zelf om jezelf te vermaken! Wellicht dat het kind nieuwe dingen probeert, grenzen onderzoekt en risico durft te nemen. Allemaal zaken die het zelfvertrouwen een boost kunnen geven.


6. Verveling verbetert mentale gezondheid

Als je je als kind verveelt, geeft je dat de mogelijkheid om gewoonweg te zijn. En in een wereld die continue aanstaat, is dat van harte welkom. Het geeft het kind de mogelijkheid hun eigen gedachten te denken en te ontwikkelen en zichzelf zo beter te leren kennen. Onderzoek heeft uitgewezen dat als je jezelf toestaat te mogen afdwalen, dit positief effect heeft op de mentale gezondheid.


7. Verveling creëert een gevoel van verbondenheid

Ongestructureerde rusttijd geeft kinderen een groter gevoel van verbondenheid met hun omgeving. Als ze alleen maar bezig zijn, nemen ze hun omgeving voor lief. Wanneer een kind even niets moet, niet geëntertaind wordt of een vol programma heeft, wordt het zich meer bewust van de wereld waarin hij of zij leeft.


8. Verveling maakt de kindertijd gelukkiger

Ook al vindt een kind verveling maar vervelend, het kan hun kindertijd wel leuker maken. Als ik terugkijk op mijn kindertijd, gaat het amper over materiële zaken, maar juist om de kleine en simpele dingen. Ik herinner me nog een moment met mijn neefje jaren geleden. Ik had van alles voor hem georganiseerd. Met de trein naar Utrecht om naar Van Speelklok tot Pierement te gaan, daarna door naar Den Haag om na het pannenkoekenbakken nog even naar zee te gaan. Wat hij het leukste vond? Dat hij het speelgoedmuisje van de kat mee mocht nemen naar de supermarkt. Dus. :)


Wellicht dat je zelf ook weer fijne momenten uit je kindertijd ophaalt en herinnert. Het was soms (hoop ik) echt zo slecht nog niet. Ik hoop dat er voldoende lichtpuntjes zijn en dat je dat, als je kinderen hebt, aan ze door kunt geven. Of aan andere mensen. Of aan jezelf :)


Verveel ze!

Liefdevolle en ontspannen groet,

Vera

18 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page