top of page
  • Foto van schrijverVera Develing

Voeding & Brein | Cravings

Ken je dat? Dat je enorme zin kunt hebben in chocolade? Of juist in chips? Een vette hap? Of koekjes? Niets menselijks is mij vreemd en ook ik heb af en toe enorme zucht naar een bepaald voedingsmiddel. Het is eigenlijk je brein en lichaam die met je proberen te communiceren. Ze hebben wat nodig. En nee, dat is niet die zak chips of dat pak koekjes.


Wanneer je merkt dat je zin hebt in een bepaald voedingsmiddel is het interessant je eens af te vragen wat dit je wil zeggen. Christiane Beerlandt heeft hier een boek over geschreven, De Hoorn des Overvloeds. Hierin vind je onder andere waarom je bijvoorbeeld zin hebt in zout of wat de reden kan zijn van een voedselintolerantie of voedselallergie. Je kunt er ook uit opmaken waarom je ergens totaal geen zin in hebt. Heel interessant, maar... je brein en lichaam willen je even goed iets vertellen.


Voor we daar verder induiken, is het altijd een goed idee om een keer diep te ademen en te zuchten voor je toegeeft aan je zucht. Luisteren naar je lichaam, de signalen oppikken, niet meteen reageren maar opmerken en voelen. Dat is ook waar yoga en meditatie je bij kunnen helpen. Dat kan meteen on the spot als je een craving voelt opkomen. En als dat niet wil, maak een wandeling (niet naar de supermarkt) of lees een boek (mag ook een kookboek zijn).


Chocolade

Een enorme zin in chocolade kan betekenen dat je een tekort hebt aan magnesium. Ik merk het bij mijzelf vooral als ik wat moeier ben of net de dagen voor ik ongesteld word dat mijn zucht naar pure chocolade groter wordt. Ja, let wel, pure chocolade. Dat is minder suiker en meer cacao. Een ander alternatief kun je vinden in bijvoorbeeld noten, zaden en fruit.


Chips

Ook deze is mij bekend. Meestal is het niet dat ik zin heb in chips maar dat ik een enorme behoefte aan zout heb. Dit kan inhouden dat je een tekort aan serotonine hebt, het gelukshormoon, en daar kun je niet genoeg van hebben ;) Deze neurotransmitter wordt voor een groot deel in de darmen aangemaakt en je hebt een keuze in waarmee je je voedt. Ga bijvoorbeeld in het geval van een zout craving voor noten, avocado, selderij, tomaat of als je toch iets zout wilt, kies dan voor Himalya of Keltisch zeezout.


Koekjes of andere zoetigheid met suiker

Deze is mij wel een beetje vreemd, omdat ik van nature naar de fruitschaal ging in plaats van de snoepkast in te duiken. Echter, ook ik heb mijn buien gehad met pakjes Jan Hagel en pindakoekjes. Naar alle waarschijnlijkheid duidt een behoefte aan zoet op een tekort aan het mineraal chroom. Suiker kan je even een piek geven, maar daarna ook weer een terugval, waardoor je nog meer suiker denkt nodig te hebben. Kies liever voor kip, wortelen, broccoli en eieren als je zin in suiker aanwezig is.


Rood vlees

Ja, ik mag dan wel een yogi zijn en nog docente ook... ik eet zo nu en dan vlees als mijn lichaam daar om vraagt. Dat is dan geen snakken naar, maar wel een behoefte die ik onder controle heb. Voor mij is yoga verbinden en juist ook met mijn lichaam. Ik eet geen gluten, geen koemelkproducten, geen geraffineerde suikers, geen soja... en ik weet dat ik mijn ijzer, want daar gaat het om bij rood vlees, ook uit kilo's broccoli kan halen. Ik weet het. Maar zo nu en dan kies ik voor een mooi, duurzaam, biologisch stukje vlees. Andere vegetarische bronnen van ijzer zijn bonen en spinazie.


Brood

Voor wie met deze craving te maken heeft, kan het zijn dat er een tekort is aan tryptofaan. Dit is een aminozuur waaruit serotonine wordt gemaakt. En zoals je eerder kon lezen, is serotonine een neurotransmitter die voor een groot deel in je darmen wordt aangemaakt en die voor een gevoel van geluk en ontspanning zorgt. In brood zit geen tryptofaan, dat kun je bijvoorbeeld wel direct halen uit bananen, yoghurt en haver. Door het eten van brood wordt insuline aangemaakt en dat zorg ervoor dat de tryptofaan uit andere voeding naar de hersenen wordt gebracht.


Er zijn nog heel veel meer food cravings zoals kaas, koffie of zwarte thee, alcohol en zo meer. Het kan interessant zijn voor jezelf na te gaan wat je lichaam je wilt zeggen als je ergens zin in hebt om via deze weg nog meer over jezelf te leren. Je brein en je lichaam willen je wat vertellen en blijven signalen uitzenden tot je het snapt. Dat is ook waarom je soms keer op keer in dezelfde situatie terecht kan komen. Dat kan heel groots zijn, maar dus ook heel klein. Hoe meer je het jezelf een gewoonte maakt om ook op de kleine signalen te letten, hoe meer je over jezelf leert kennen, hoe eerder je kunt aanpassen, ingrijpen en het leven leven dat bij jou past.


Liefdevolle en ontspannen groet, Vera


86 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page