top of page
  • Foto van schrijverVera Develing

Wu Wei - hoe doe je dat?

In een eerdere blog kon je lezen over wat Wu Wei inhoudt en wat ik als voordelen heb ondervonden. Hoe je meer in deze flow kunt komen, hoe je meer Wu Wei in je leven kunt bewerkstelligen, ontdek je in deze blog.


Op de website van Hands on Tao vond ik 3 oefeningen die bijdragen aan het ervaren van Wu Wei. De volgende twee komt uit het boek "De kunst van het nietsdoen in de praktijk" van Theo Fischer.


  1. Begin de dag zonder de last van gisteren: Bij deze oefening gat het erom dat je je realiseert dat het verleden de as van gisteren is en alleen macht over je heeft naarmate jij daar ruimte aan geeft. De oefening houdt in dat je iedere dag nadat je wakker bent geworden het volgende feit voor ogen houdt: wat gisteren is gebeurd, is voorbij. De oefening houdt in dat je met dezelfde kracht en overtuiging waarmee je tot dusver geloofde dat het verleden alle macht over jou had, dat volledig omdraait en het gewoon niet meer gelooft!

  2. De loop van water direct meevoelen: Bij deze oefening richten we ons op het vloeien van water en gaan we op zoek naar de magie van water. Dit is de oefening: kijk naar de rivier alsof het jouw leven is. Probeer jezelf als die rivier met al zijn kronkels, golven en draaikolken te voelen. Forceer niets, heb geduld en blijf er heel rustig bij. Laat de geluiden van het water op je inwerken en sta toe dat je je steeds meer één met de stroming gaat voelen. Misschien voel je je door een reeks problemen eerder als een weggegooide kinderbal die op enige afstand op de golven deint en door de stroming heen en weer geslingerd wordt? Het behoort tot de metafysica van de tao in te zien dat die bal, zoals jij je nu voelt, in werkelijkheid buiten de rivier helemaal niet bestaat. Er is alleen die stroom - en die stroom ben jij.

Het zit 'm juist in heel kleine dingen. Het opmerken van geur, kleur, geluid... alle zintuigen openzetten om een gevoel van één zijn te ervaren. Vanuit daar voel je vanzelf wanneer je wel of niet te handelen hebt. Allemaal ten gunste van jezelf. En dat is niet egoistisch. Dat is goed voor jezelf zorgen en jezelf liefhebben.


Liefdevolle en ontspannen groet, Vera

100 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page