top of page
  • Foto van schrijverVera Develing

Wu Wei - wat is het?

Wu Wei... alleen de naam al maakt me rustig. Het voelt als een lentebriesje door m'n haren, alles even laten waaien, alles even laten voor wat het is. Even helemaal niet moeten en hoeven. Zo voelt het en dat ligt niet ver van wat dit begrip inhoudt.


In deze blog lees je meer over wat Wu Wei is en later kom je meer te weten over hoe je dit begrip kunt toepassen in je dagelijkse leven en wat de mogelijke voordelen kunnen zijn. Want het is leuk te weten wat het is, maar voor mij is de eigen ervaring en eigen beleving nog belangrijker.


Wu Wei is een begrip uit het taoisme en betekent zo veel als "niet(s) doen." Dat houdt niet in dat je nooit in actie hoeft te komen, maar alleen wanneer het nodig is, wanneer het klopt, wanneer het bijdraagt en vanuit je hart is. Je hoeft niet overal op te reageren. Je hoeft niet altijd maar te doen om het doen of om bezig te zijn. Het nodigt in mijn beleving uit tot liefdevol zijn en liefdevol handelen voor jezelf en voor anderen.


Het is nog een hele kunst, dat niet doen of niets doen. Voor mij is het een hele uitdaging en ik heb er behoorlijke stappen in gezet door het volgen van verschillende Vipassana meditatie retraites waarin ik dit kon ervaren. Ook yoga, reiki en al de rest dragen voor mij bij aan steeds minder doen en steeds meer zijn. Het malle is dat, zeker de laatste tijd, ondanks dat ik minder doe, de tijd sneller lijkt te gaan. Als ik iets doe, doe ik dat met meer aandacht en focus.


Misschien dat het al iets bij je oproept, dat er iets in je lichaam of in energie in beweging gaat. Alleen al door het kennis nemen van het begrip Wu Wei, kan er een verandering in gang worden gezet en wie weet wat het voor jou kan brengen. Stapje voor stapje steeds meer Wu Wei.


Waar wil je op reageren? Wat heb je op te reageren?

Wat is voor jou waar? Hoe en waar voel je dat?

Welke actie is dan nodig?


Wens dat het een grote bijdrage voor je mag zijn in deze roerige en interessante tijd.

Liefdevolle en ontspannen groet, Vera
30 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page