top of page
  • Foto van schrijverVera Develing

Yin Yoga & hartchakra

Bijgewerkt op: 14 jun. 2021

In de les van afgelopen week stond het vierde chakra centraal. Dit energiecentrum wordt ook wel het hartchakra genoemd. Aan het 4e chakra zijn thema's als liefde, compassie, passie, richting gekoppeld. Dat heb ik vertaald in de yin yoga les door houdingen in te zetten die de hartmeridiaan in balans brengen.


Vanuit de 5 elementenleer zijn de hartmeridiaan en dunne darmmeridiaan een paar dat centraal staat in de zomer. Wanneer deze energiebanen uit balans zijn, kan je je wat meer depressief, verdrietig en melancholiek voelen. Het kan ook terug te vinden zijn in je lichaamshouding door afhangende schouders, een gebogen bovenrug, hoofd naar beneden. De houdingen nodigen uit om daar meer ruimte in te creëren, om oud zeer van je af te laten glijden en meer in contact te komen met jouw hart als kompas.


Het gaat voor mij vooral om lief zijn voor jezelf, goed voor jezelf zorgen. Dat kan zich uiten in de houdingen, hoe je die benaderd, hoe je ze beoefent, maar ook in de tijd die je voor jezelf inbouwt, de voeding die je tot je neemt, de mensen waarmee je je omringt, de muziek die je beluistert, de programma's die je bekijkt, de boeken die je leest.


Wanneer ik keuzes daarin maak, luister ik naar mijn lichaam. Door zelfs bij kleine beslissingen te luisteren naar mijn lichaam, stem ik me daar steeds beter op af en wordt het steeds gemakkelijker te luisteren naar wat mijn lichaam te vertellen heeft. Zoals wanneer ik door het bos wandel. Ik luister naar mijn lichaam om te bepalen welk pad ik neem. En op de een of andere manier kom ik altijd weer thuis uit.


Dat vertrouwen trek ik door naar andere aspecten in mijn leven. Wanneer ik boodschappen doe, voel ik wat er goed voor me gaat zijn en ook bij grotere beslissingen luister ik naar mijn lichaam. Hoe wijs en juist het antwoord ook is, soms neemt mijn hoofd het over. Die vindt er dan van alles van. Door weer op mijn lichaam en hart als kompas af te stemmen, lukt het steeds vaker keuzes te maken die echt bij mij passen.


Stapje voor stapje op weg naar een nog betere en liefdevollere versie van mezelf :)

Liefdevolle en ontspannen groet, Vera

108 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page