top of page
  • Foto van schrijverVera Develing

Yoga & Brein | Hersengolven alpha

In een eerder blog vertelde ik over hersengolven. Kleine elektrische stroompjes die onze hersenen uitzenden. Ze zijn meetbaar via het aantal trillingen of golven per seconde en dit wordt uitgedrukt in Hertz (Hz). Er zijn verschillende hersengolven en iedere hersengolf heeft een andere trilling, een andere frequentie. Het is net als bij muziek en een radio. Je kunt je ook afstemmen op verschillende trillingen en een andere frequentie opzoeken als dat nodig is.


De eerste stap om er uiteindelijk de voordelen van te kunnen ervaren, is er meer kennis over vergaren. Deze keer kom je meer te weten over alpha golven.

De ene hersengolf is niet beter dan de ander. Ze hebben allemaal hun voor- en nadelen. Het gaat om een balans en dat is voor alphagolven niet anders. Bij een disbalans kunnen klachten ontstaan en gelukkig zijn er manieren om weer meer harmonie te ervaren.


Alphagolven hebben een lagere frequentie dan bètagolven, ongeveer tussen de 8 en 13 Hertz. Ze geven je een ontspannen gevoel, je komt meer tot rust en herstel. Wanneer er alphagolven worden uitgezonden, heeft je lichaam de mogelijkheid om de neurotransmitters GABA en serotonine aan te maken en te ervaren. Ook dit draagt bij aan een rustig en ontspannen staat van zijn.

Het kan zijn dat de verhouding uit balans is en dat je te veel in deze staat van zijn bent. Wanneer je te lang in een staat van alphagolven verblijft, kan het zijn dat je minder goed kunt focussen, wat lethargisch en apatisch wordt en het gevoel geven geen energie te hebben. Als er te weinig alphagolven zijn, kan dit zorgen voor angst, stress en slaapproblemen. Bij de juiste verhouding en balans, ben je in staat te focussen, te leren en informatie op te nemen en te verwerken. Het is ook de staat van zijn waarin je komt wanneer je yoga en meditatie beoefent. Je komt in deze staat op het moment dat je je ogen sluit.


Binaural beats, yoga en meditatie zijn manieren om je brein in balans te brengen. Hierdoor komen er meer alphagolven meer in je brein en dit geeft een ontspannen gevoel, wat weer kan leiden tot herstel.


Mocht je behoefte hebben aan meditatie en yoga? Neem een kijkje op mijn YouTube kanaal of meld je aan voor de komende reeks online yogalessen.


Liefdevolle en ontspannen groet, Vera

21 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page