top of page
  • Foto van schrijverVera Develing

Yoga & Brein | Hersengolven beta

In een eerder blog vertelde ik over hersengolven. Kleine elektrische stroompjes die onze hersenen uitzenden. Ze zijn meetbaar via het aantal trillingen of golven per seconde en dit wordt uitgedrukt in Hertz (Hz). Er zijn verschillende hersengolven en iedere hersengolf heeft een andere trilling, een andere frequentie. Het is net als bij muziek en een radio. Je kunt je ook afstemmen op verschillende trillingen en een andere frequentie opzoeken als dat nodig is.


De eerste stap om er uiteindelijk de voordelen van te kunnen ervaren, is er meer kennis over vergaren. Deze keer kom je meer te weten over bèta golven.


De ene hersengolf is niet beter dan de ander. Ze hebben allemaal hun voor- en nadelen. Het gaat om een balans en dat is voor bètagolven niet anders. Bij een disbalans kunnen klachten ontstaan en gelukkig zijn er manieren om weer meer harmonie te ervaren.


Wanneer je wakker bent, aan het werk, autorijdt, een examen maakt of op een andere manier gefocust of alert bent buiten jezelf om, is de kans groot dat je hersenen bètagolven van ongeveer 16 tot 30 Hertz uitzenden. Ze helpen je om waakzaam te zijn en je taak goed en succesvol uit te kunnen oefenen.


Het kan zijn dat de verhouding uit balans is en dat je te veel in deze staat van zijn bent. Je kunt je voorstellen dat te lang waakzaam en alert zijn erg vermoeiend kan zijn en de nodige klachten met zich kan meebrengen. Dat kan een gevoel van stress en spanning opleveren, ertoe bijdragen dat je niet goed kunt focussen op jezelf, je aandacht "all over the place" is en dat je slecht kunt inslapen. Wanneer er geen disbalans is, heb je de mogelijkheid om logisch na te denken en dingen te onthouden.


Binaural beats, yoga en meditatie zijn manieren om bètagolven in balans te brengen. Hierdoor komen de bètagolven meer tot rust en nemen andere hersengolven het over. Dit geeft een ontspannen gevoel, wat weer kan leiden tot herstel.


Mocht je behoefte hebben aan meditatie en yoga? Neem een kijkje op mijn YouTube kanaal of meld je aan voor de komende reeks online yogalessen.


Liefdevolle en ontspannen groet, Vera


22 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page