top of page
  • Foto van schrijverVera Develing

Yoga & Brein | Voelen / Lichaam & propriocepsis

Wat gebeurt er tijdens een yogales in je brein? Zowel yoga als het brein hebben mijn interesse en gaandeweg heb ik ontdekt hoe belangrijk het is om goed voor je hersenen te zorgen. Ze kunnen je enorm tegenwerken, maar je kunt er ook mee samenwerken en goed voor zorgen zodat je leven echt een stuk leuker wordt. Yoga draagt daar zeker aan bij, maar wat gebeurt er dan in je hersenen als je yoga beoefent?


In eerdere blogs las je over de verschillende hersengolven als ook over hoe yoga effect heeft op het brein als het gaat om zien en luisteren. Er worden tijdens het beoefenen van yoga verschillende hersengebieden gestimuleerd en ook gekalmeerd. Door te kijken en te luisteren gebeurt er al heel veel. En ook door het beoefenen van de houdingen (asanas) gebeurt er veel in jouw lichaam en in je hersenen.


Door het bewust beoefenen van yoga kom je meer in contact met je lichaam. Je lichaamsbewustzijn wordt vergroot. Je hebt eerder door wanneer je lichaam signalen geeft en kunt daar beter en op juiste wijze op anticiperen. Je hebt beter door hoe jij je in de ruimte beweegt en hoe jouw lichaam en de ruimte zich ten opzichte van elkaar verhouden. Wat is van jou en wat is dat niet. Je kunt je eigen lichaam en de lichaamsdelen waarnemen als ook de prikkels van buitenaf. Dit wordt ook wel propriocepsis genoemd.


Wanneer de propriocepsis uit balans of verstoord is, kun je je lichaam niet meer goed besturen en ben je eerder uit evenwicht. Je motoriek wordt minder, je wordt onhandiger. Door met aandacht te bewegen, te voelen wat er gebeurt, je bewust te zijn van iedere millimeter die jij en je lichaam bewegen, groeit het lichaamsbewustzijn en daarmee ook propriocepsis. Je voelt hoe je door de ruimte beweegt, hoe jij je daarin positioneert en hoe je je verhoudt tot de ruimte.


Om je hier nog wat bewuster van te worden, kun je al je aandacht naar je rechterhand brengen. Wanneer je je hand voelt, beweeg je een voor een je vingers om vervolgens de hand door de lucht te bewegen alsof je de hand door water beweegt. Voel je je hand nog? Voel je je vingers? Voel je de lucht verplaatsen? Voel je de temperatuur van je hand? En van de lucht? Is daar verschil tussen of is het hetzelfde?


In onze hersenen is ook een plaatje van ons lichaam aanwezig. De lichaamsdelen die we meer gebruiken, nemen een groter deel in beslag dan de lichaamsdelen die we amper gebruiken. Zo zijn onze handen meer vertegenwoordigd dan onze wangen. Tijdens yoga nidra is er een systematische manier om het lichaam te kalmeren. Dit gebeurt door de weg af te leggen van de homunculus, de verbeelding van de mens in de hersenen. Het brengt je meer in je lichaam, meer in de rust, ruimte, balans.


Yoga stimuleert delen in je hersenen om je meer bewust te worden en bewust te zijn van je lichaam. Dit maakt ook dat je meer gaat voelen en hiermee om leert te gaan. Een volgende keer gaat de blog in over yoga, de hersenen en het zenuwstelsel, want ook daar is een link te vinden.


Liefdevolle en ontspannen groet,

Vera

35 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios

Obtuvo 0 de 5 estrellas.
Aún no hay calificaciones

Agrega una calificación
bottom of page