top of page
  • Foto van schrijverVera Develing

Yoga & Brein | Zien / Visueel

Wat gebeurt er tijdens een yogales in je brein? Zowel yoga als het brein hebben mijn interesse en gaandeweg heb ik ontdekt hoe belangrijk het is om goed voor je hersenen te zorgen. Ze kunnen je enorm tegenwerken, maar je kunt er ook mee samen werken en goed voor zorgen zodat je leven echt een stuk leuker wordt. Yoga draagt daar zeker aan bij, maar wat gebeurt er dan in je hersenen als je yoga beoefent?


De hersenen bestaan uit verschillende delen. Een van de delen die gestimuleerd wordt wanneer je yoga beoefent is het deel waar visuele prikkels worden verwerkt, de visuele cortex. Deze visuele cortex maakt onderdeel uit van de occipitale kwab (achterhoofdskwab). Wanneer je naar de yogadocent kijkt, bijvoorbeeld als een houding wordt voorgedaan, gaan er seintjes naar de visuele cortex om deze informatie om te kunnen zetten.


Wanneer wordt de visuele cortex nog meer gestimuleerd tijdens een yogales? Het begint al met de yogazaal instappen en het vinden van je plekje voor dat moment. Je ogen nemen informatie op, nemen het waar en dat wordt in de hersenen verwerkt. Zo kom je niet in de knoei met andere yogi's, kun je voldoende afstand bewaren en ervoor zorgen dat je mat goed ligt. Je ziet ook waar de eventuele props liggen. Verder is het natuurlijk helemaal prima om je ogen te sluiten tijdens een yogales, maar alleen als dat geen problemen voor jou of omstanders oplevert. Het is soms zelfs aan te raden, zeker tijdens de meditatie en de eindontspanning, om zo de visuele prikkels buiten te laten en je brein de mogelijkheid te geven te ontladen en tot rust te komen.


Leuk vind ik het dan weer dat ons brein ook voor de gek te houden is. Je hebt vast wel eens een optische illusie gezien. Dit artikel gaat verder in op wat het is en wat er gebeurt in je hersenen. Het is zelfs zo dat je iets niet hoeft te doen, maar slechts hoeft voor te stellen of voor je te zien om je hersenen te laten reageren. Alles is er al in de vorm van herinneringen en bij de een is dat makkelijker op te halen door beelden, bij een ander eerder door bijvoorbeeld geluid of geur.


Er zijn nog heel veel meer hersendelen die gestimuleerd worden tijdens een yogales. Hierover kom je de komende weken meer te weten. Heb je hier een specifieke vraag over, laat het gerust weten, ik ga graag op antwoordenjacht.


Liefdevolle en ontspannen groet,

Vera
17 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page