top of page
  • Vera

5 tips om uit je hoofd te komen


Soms draait je hoofd overuren. Dat kan verschillende oorzaken hebben en het liefst wil je dat het direct stopt. Nu heb ik daar geen wondermiddel voor, maar wel een paar tips die kunnen helpen bij het kalmeren van je overvolle hoofd en die kunnen helpen bij het omgaan met al die gedachten.

1) Accepteer dat het zo is - De lastigste en belangrijkste van allemaal. Die stroom aan gedachten, die is er. Je kunt je gedachten niet even aan of uit zetten. Merk op dat er gedachten zijn, zonder dat je ze weg wilt hebben of dat vervelend vindt. Ze zijn er en het is jouw hoofd die het zwaarder maakt door er van alles van te vinden. Het probleem is niet dat de gedachten er zijn, het probleem is dat je ze geloof en erdoor laat meesleuren. Een boek dat hierbij kan helpen, is "4 vragen" van Byron Katie.

2) Adem - Je hoeft hiervoor niet direct in lotushouding te gaan zitten. Je adem opmerken kan op ieder moment. Adem en lichaam bewegen samen en door op je adem te letten, schiet je uit je hoofd. Gek genoeg lukt het niet om gelijkertijd bewust te ademen en te denken. Als je iedere keer weer op je adem let, opmerkt hoe deze in en uit jouw lichaam stroomt, creëer je pauzes in die stroom van gedachten. Die pauzes zullen er steeds vaker zijn en steeds langer duren. Let maar op, het wordt stiller in jouw hoofd!

3) Voeten - Je voeten zijn qua afstand het verste van jouw hoofd vandaan. Door je aandacht naar je voeten te brengen, schiet je uit je hoofd en weer in je lichaam. Om jezelf een "handje" te helpen, zou je eens het volgende kunnen doen: een voetenbadje maken met bijvoorbeeld lavendelolie, je voeten masseren, met je voeten over een tennisbal rollen of wandelen op blote voeten. Over dat laatste heb ik een filmpje gemaakt.

4) Handen - Zoek ook eens een ander uiteinde van je lichaam op, je handen! Misschien een leuk weetje: Je handen worden tijdens de conceptie geboren vanuit je hart. Door met je handen te werken, leg je meteen je ziel en zaligheid in wat je doet. Het komt rechtstreeks uit het hart. En of het nu tuinieren, breien, haken, boetseren, tekenen, schilderen of een andere vorm van handarbeid of handwerk is... iets doen met je handen waar je blij van wordt, helpt je bij het omgaan met dat volle hoofd.

5) Move your body! - Door letterlijk in beweging te komen, help je jezelf om de gedachten die vastzitten ruimte te geven. Het doel is niet om ze te negeren, weg te stoppen of te negeren, maar door te bewegen maak je weer stofjes als endorfine en dopamine aan waardoor het makkelijker wordt om te gaan met gedachten. Denk aan dansen, springen, fietsen, boksen of yin yoga!

Voor wat yin yoga betreft, kunnen houdingen die het bindweefsel van de maag en milt energie stimuleren goed helpen. Als dit energiekoppel uit balans is, heb je waarschijnlijk meer moeite met aarden, stabiliteit en is piekeren aan de orde van de dag (en vaak ook nacht).

Toe stretch (Engels)

Half saddle pose (Nederlands)

Wat voor mij werkt, hoeft niet voor jou te werken. Iedereen is weer anders.

Mocht je zelf een andere gouden tip hebben, deel ze gerust!

Lieve groet & Namasté,

Vera


53 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page