top of page
  • Vera

Yin Yoga & Serotonine


Er zijn stofjes in ons lichaam die ervoor zorgen dat alles goed met elkaar communiceert. Wanneer er een kink in de kabel komt, kan het zijn dat je je uit balans voelt en dat er allerlei klachten ontwikkelen. Ze beïnvloeden onze emotie en daarmee ook ons gedrag. Deze stofjes heten neurotransmitters en yin yoga kan helpen de communicatie in jouw lichaam te verbeteren. Er zijn vier neurotransmitters waarmee ik je kennis wil laten maken. Deze keer is dat met serotonine.

Eerst remmen dan gas bij! Serotonine is een van de remmen van ons systeem. Het is door voldoende serotonine dat je goed kunt slapen, rusten en dat je daardoor iedere ochtend een frisse start kunt maken. Wanneer er voldoende serotonine aanwezig is, kun je realistisch denken, zijn veranderingen geen probleem en is er goed contact tussen lichaam en geest. Daarnaast is vrolijkheid, loyaliteit en opmerkzaamheid ook gekoppeld aan serotonine.

Serotonine wordt voor een groot deel (95%) in de darmen aangemaakt. Wanneer je je goed in je vel voelt, is de kans groot dat je geen darmproblemen ervaart. Het omgekeerde is ook waar. Of het nu in je darmen begint of dat het in je brein plaatsvindt, er is een wisselwerking tussen de twee (brain-gut-connection). Hoe je darmen en brein samenwerken en hoe dit jouw emoties beïnvloedt, lees je hier (Engels).

Wanneer er onvoldoende serotonine aanwezig is, zegt dit filmpje waarschijnlijk genoeg...

De speelsheid die ook bij serotonine hoort, neemt af. Je kunt steeds minder genieten van het leven. De kans is groot dat je je gespannen voelt, veel pijn ervaart en ontrustig bent. Je wordt minder flexibel en kan minder goed tegen veranderingen. Daarbij kan het zijn dat je meer behoefte hebt aan suiker of aan zout.

Naar alle waarschijnlijkheid ligt er een serotoninetekort aan de basis van bijvoorbeeld migraine, fibromyalgie en prikkelbaar darm syndroom. De pijngevoeligheid en hypersensitiviteit nemen toe, luisteren naar je lichaam wordt moeilijker en een tekort aan serotonine kan ook invloed hebben op de werking van de darmen.

Aangezien serotonine voor een groot deel in de darmen wordt aangemaakt, is er winst te behalen met voeding. Zorg er wel voor dat je darmen optimaal werken en dat je ook voldoende rust inbouwt met bijvoorbeeld yin yoga gericht op de darmen. Als deze voorwaarden er niet zijn, zullen je darmen je voeding niet optimaal kunnen opnemen en gebeurt er weinig.

De volgende voeding kan helpen bij het aanmaken van serotonine:

- Banaan, bruine rijst, havermout, zonnebloempitten, sesamzaadjes, linzen, kersen - Deze voedingsmiddelen bevatten tryptofaan, een van de bouwstoffen om serotonine aan te maken

- Spinazie, appel, broccoli, amandelen, wortel, ui, peterselie, pepermunt - Bevatten veel magnesium en/of zink en helpen bij het aanmaken van serotonine

- Sint Janskruid - Dit kruid zou werken als antidepressivum en ook een bijdrage leveren aan de aanmaak van serotonine

En natuurlijk, hoe kan het ook anders: Pure chocolade! Waar dit allemaal goed voor is...

Let op: Uiteraard is het van belang om gevariëerd te blijven eten en bij twijfel altijd naar een (huis)arts te gaan.

Yin Yoga kan ondersteunend werken bij het aanmaken van serotonine. Je komt in een rustige, ontspannen staat van zijn, brengt je darmen in balans en schept hiermee voorwaarden om serotonine aan te kunnen maken. Je zou Yin Yoga als het wachtwoord kunnen zien om in te loggen in jouw systeem om weer te kunnen verbinden met jouw lichaam en jouw zijn.

Wil je weten hoe het ervoor staat met jouw neurotransmitters? Door middel van een test kun je ontdekken hoe het ervoor staat en naar aanleiding daarvan is het mogelijk een advies uit te brengen over hoe je jezelf meer in balans kunt brengen en een stap kunt zetten naar meer ontspanning en rust in jouw leven. Neem gerust contact met mij op als je benieuwd bent.

Heb je vragen naar aanleiding van bovenstaande?

Wil je iets aanvullen aan wat ik gedeeld heb?

Wees welkom voor meer info over neurotransmitters en voor het volgen van Yin Yoga in Ede, Wageningen of Oosterbeek.

Lieve groet & Namasté,

Vera

128 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page