top of page
  • Vera

Vipassana


Het is een jaar of zeven geleden dat ik kennismaakte met deze meditatietechniek en het is tijdens de vierde retraite dit jaar dat ik echt verschil ervaar. Vipassana betekent "de dingen zien zoals ze werkelijk zijn." En dus niet zoals je zou willen dat het is... Je ontmoet jezelf in het befaamde hier en nu. Niet gister, niet morgen maar nu op dit moment.

Vipassana is een eeuwenoude methode die 2500 jaar geleden werd onderwezen als remedie tegen allerlei universele problemen. En ook vandaag de dag is ze nog springlevend en van harte welkom. Tenminste, dat geldt wel voor mij.

In 10 dagen tijd leer je een levenswijze. Er wordt aan je gevraagd in ieder geval deze 10 dagen te blijven en je volledig te richten op deze techniek om deze methode een eerlijke kans te geven. Uiteraard mag je vragen stellen en alles in twijfel trekken, graag zelfs, daar word je toe aangemoedigd. Wat je na deze 10 dagen doet, is helemaal aan jezelf. Je krijgt alle kans om vragen te stellen en het wordt ook voor je mogelijk gemaakt om te focussen. Je hoeft geen boodschappen te doen, niet te koken, niet te werken. Het is 10 dagen volledig gericht zijn op jezelf. Het is 10 dagen "me-time."

Wat je leert, dat kan ik je niet precies vertellen. Ik heb uit iedere retraite weer iets anders gehaald. Hoe ik de wereld bekijk en waar ik mee bezig ben, verandert, waardoor ook zo'n 10 daagse iedere keer weer een andere ervaring is. Dit keer was het voor mij een flink hobbelige weg en ik had het voor geen goud willen missen. Het was precies wat ik nodig had. Ik heb echt lijfelijk heb ervaren wat gelijkmoedigheid en het begrip annica betekenen. Dat is voor mij de enige manier om iets eigen te maken, om het letterlijk te belichamen.

Je werkt in eerste instantie met je adem en leert de eerste dagen een techniek om je geest te kalmeren en aan te scherpen. Vervolgens leer je omgaan met lijfelijke sensaties. Die hebben altijd het karakter van komen en gaan, dus je eraan hechten, heeft totaal geen zin. Door ze te observeren, mee te maken hoe lang het deze keer duurt en er niet op te reageren met verlangen of aversie, ruim je jouw voorraad op en kom je uiteindelijk tot de wortel. Wanneer deze loskomt, geeft dat bevrijding.

Het is nog heel veel meer dan dat. Deze ervaring laat zich niet in woorden vangen en iets dat je zelf aan den levende lijve moet ervaren om te begrijpen wat het met jou doet. Het heeft mij deze keer veel inzichten gegeven waarover ik nog een aantal blogs zal schrijven.

Wil je meer weten of het zelf ervaren?

Neem een kijkje op de website Vipassana Meditation voor informatie over de techniek en cursussen.

Nog iets over de cursussen... Er is al voor je betaald! Deze organisatie gaat uit van Dhana, donatie door mensen die een 10 daagse hebben volbracht. Je doneert dat wat jij op dat moment kunt missen en wat jij denkt dat nodig is om een ander ook kennis te laten maken met Vipassana. Het is je dus al gegund en je bent van harte welkom!

Lieve groet en Namasté,

Vera


19 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page