top of page
  • Vera

Opruimen!


Sinds begin dit jaar heb ik in verschillende huizen gewoond. Omdat ik op een gegeven moment echt niet meer wist wat waar lag, heb ik heel veel nieuwe spullen aangeschaft. Sommige handig en nuttig (voeding), soms helemaal het tegenovergestelde daarvan (met name kleding), soms iets daar tussenin (boeken). Het maakt dat ik ineens weer overal en nergens heel veel spullen had. Hoeveel, daar kwam ik pas achter toen ik alles op één plek verzamelde. En toen ik dacht alles te hebben, werd ik nog door twee vrienden erop geattendeerd dat er nog spullen van mij bij hen lagen...

Het lijkt een terugkomend iets, dat opruimen. Een jaar of 4 terug heb ik ook een grote schoonmaak gehouden en daar blogs over geschreven. Zo gaat er een blog over hoe ik van meer dan 1000 spullen ben afgekomen en eentje over de boeken die mij daartoe inspireerden, als ook een blog over hoe ik de bezem door mijn bovenkamer haalde als ook de boeken die daaraan hebben bijgedragen.

Op de een of andere manier blijven deze blogs voor mij actueel en het helpt mij echt enorm om zo nu en dan weer eens door mijn spullen te gaan. Want al die spullen vragen (ongemerkt) aandacht. En als ik mijn aandacht aan heel veel spullen geeft, dan word ik daar heel moe van. Ik wil niet meer overal voor zorgen, ik wil niet overal meer energie aan geven en door op te ruimen ontstaat er meer focus, rust en ontspanning. Hé, hé, eindelijk weer wat meer ruimte, liefde, aandacht, energie voor mezelf...

Al die spullen... en sommige sjouw ik echt al jaren met me mee. Ik nam me voor om weer eens alles uit te zoeken, op te eten of op marktplaats te zetten. En als de spullen eind augustus nog niet weg zouden zijn, dan zou ik het naar de kringloop brengen. Dat duurde me te lang en ik heb vandaag het een en ander weggebracht.

Boeken: Vandaag ben ik met een tas vol naar de Albert Heijn op de Stadspoort in Ede gegaan. Daar hebben ze een buurtbibliotheek staan waar je gratis boeken kunt halen en ook neer kunt zetten. De kast heb ik gevuld met een aantal boeken over onder andere tuinieren, intuïtieve ontwikkeling en nog veel meer. Ik kan het wel blijven meesjouwen en me voornemen er echt iets mee te doen, maar nu dat dat niet meer hoeft en moet van mezelf, ontstaat er enorm veel ruimte. Wat ook leuke plekken zijn om boeken heen te brengen, zijn de Minibieb of de Weggeefkast.

Kleding: Wow, wat kan een mens verzamelen! Ik in ieder geval wel. Een hele berg kleding die ik helemaal heb uitgezocht. Ik heb ieder kledingstuk nog even vastgehouden en waar ik een ja voelde gehouden en waar ik een nee voelde naar De Bromtol in Bennekom gebracht. Twee vuilniszakken vol! Eigenlijk wilde ik de zakken aan De Kledingbank in Ede geven, maar die zijn op dit moment op vakantie en ik wilde er echt van af. Blijkbaar zo enorm dat ik er niet eens foto van heb genomen...

Voeding: Gelukkig eet ik dagelijks, dus dat komt wel goed. De laatste maanden heb ik weer zo enorm veel verzameld, dat er een heel weeshuis mee gevoed kan worden. Dat krijg je als je net als ik een zwak hebt voor kortingsstickers. Dan speelt bij mij het "ik moet alles redden!" syndroom op... Ik heb het een en ander bij mijn ouders gezet, daar waar ik op dit moment verblijf. De thee gaat meer naar de yogalessen en sommige voedingsmiddelen, zoals mungbonen, geef ik weg aan een vriend van mij. Alles goed en wel, ik zou ze best willen eten, maar het komt er gewoonweg niet van. Dan heb ik liever dat er nu van genoten wordt in plaats van dat het ligt te verpieteren. Misschien dat die vriend van mij wel kitchari wil maken om samen te eten. Dan heb ik er toch ook nog een beetje lol van :)

Wol: Tja... ik had zoveel goede plannen... maar het voelt zoveel ruimer, lichter en rustiger nu ik dat niet meer hoef en moet van mezelf! Een deel van de wol geef ik aan een vriendin van mijn vriend. Zij haakt geweldig mooie knuffels. Een deel van de wol gaat naar buurtcentrum De Kolk om de dames van de handwerkclub te verblijden. Een deel houd ik zelf om enkele projectjes af te maken en omdat ik er simpelweg superblij van wordt. Ook om iets persoonlijks te kunnen maken/haken voor vrienden.

Superfijn om weer wat meer overzicht en te hebben, ruimte en vrijheid te voelen. Dat geeft mij heel veel rust. Zeker omdat ik nu meer zoveel van mezelf hoef en moet en mijn energie meer kan richten op wat er echt toe doet. Toch voelt het alsof er nog veel meer weg kan en mag. Wie weet komt er binnenkort weer een vlaag, het zou me niets verbazen. Nog lichter op reis, dat zie ik wel zitten.

Ik hoop dat dit ook jou inspireert om eens op onderzoek te gaan naar waar je echt blij van wordt, waar je je energie aan wilt geven, wat er echt toe doet voor jou. En ook om te onderzoeken of er misschien spullen zijn die je hebt omdat je denkt dat dat zo hoort of omdat je iets van jezelf moet. Mocht je meer willen weten over hoe ik dat aanpak, dan drink ik daar graag eens een kopje thee met je over.

Ontspannen groet & Namasté,

Vera


12 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page