top of page
  • Vera

Herfst | Vata, lucht, wind...


Geen idee hoe het bij jullie is, maar ik voel de herfst in meer dan alleen een regenbui, vallende bladeren en de wind die harder gaat waaien. Ik merk het ook dat ik minder gegrond ben, enorm warrig, wat meer op zoek naar nieuw evenwicht. Dat laatste kan ook zeker te maken hebben met mijn bezoek aan de osteopaat die mijn bekken heeft rechtgezet.

Pluizig haar, nagels die sneller breken, koude voeten, vergeetachtig... Ik kan nog wel even doorgaan. Het goede nieuws is wel dat er mee om te gaan is en zelfs iets aan te doen is. Zeker in het seizoen de herfst heb ik het nog meer dan anders nodig om de grond onder mijn voeten te voelen en nog meer in mijn lichaam te landen. Hoe? Dat deel ik in deze blog.

Vanuit zowel Ayurveda als vanuit de Traditionele Chineze Geneeskunst is het te verklaren dat ik me voel zoals ik me voel.

Ayurveda: De herfst is het seizoen waarin Vata de boventoon voert. Het is koud en winderig, eigenschappen die je uit balans kunnen brengen. Door het toevoegen van tegengestelde eigenschappen kom je meer in balans. Meer aarding en warmte dus.

TCG: Het element lucht is gekoppeld aan de herfst. Dit element is gelinkt aan de meridianen van long en dikke darm. Deze twee organen staan in direct contact met dat wat van buiten komt. De longen met de lucht die we inademen en de darmen met de voeding die we tot ons nemen. Wanneer deze energieën uit balans zijn, ontstaan er klachten met de ademhaling, in de spijsvertering en met de huid. Denk maar aan een drogere huid, maar ook juist huiduitslag wanneer afvalstoffen niet goed kunnen worden afgevoerd.

1) Voeten

Je voeten zitten helemaal aan het andere uiteinde van je lichaam ten opzichte van je hoofd. Dat is geen nieuws. Maar hoe vaak ben jij je bewust van je voeten? Door je zo nu en dan te focussen op je voeten (contact met de ondergrond, temperatuur, etc.) kun je beter gronden. Het kan helpend zijn om je voeten te masseren of om zo nu en dan een voetenbadje te nemen.

2) Olie

Het kan zijn dat je huid wat droger wordt in de herfst. Met name sesamolie kan helpend zijn om meer in je lichaam te komen en meer te aarden. Vanuit de Ayurveda wordt het aangeraden om je dagelijks voor het douchen je hele lichaam in te oliën met sesamolie. Dit zou een aardend en verwarmend effect hebben. Ik heb het vorig jaar een aantal keer in de week gedaan. Het werkte voor mij heel goed om meer contact te hebben met mijn lichaam en het had wel degelijk het resultaat dat ik me rustiger en meer gegrond voelde.

3) Voeding

Buiten kan het guur en koud zijn. Je lichaam draait overuren om je warm te houden. Waarom niet een handje helpen door warm te eten? Wanneer je koud eet, heeft lichaam energie nodig om het spijsverteringsvuur brandend te houden. Wanneer je warm eet, kost dat je lichaam minder energie. Energie die je misschien nodig hebt om te herstellen van een verkoudheid. Je kunt hierbij denken aan verwarmende kruiden zoals gember en kaneel, maar ook aan meer aardende voeding zoals pure chocolade, aardappelen en wortel. Zelf heb ik er veel baat bij om drie keer per dag warm te eten. Daar ga ik echt het beste op. En dan komt het helemaal goed uit als je fan bent van soep, want daar kun je heel veel liefde, warmte en aarding in kwijt!

4) Reinheid, rust, regelmaat

Niet alleen in de herfst, maar misschien wel het hele jaar door is het voor mij van belang om een zeker ritme aan te houden omdat ik anders met alle winden mee waai. Door mijn dag in te delen met eerst tijd voor mezelf en daarna voor de rest van de wereld, door voldoende tijd te maken voor yoga en meditatie, hou ik het het langst vol. Hier hoort ook bij dat het helpt wanneer ik minder luchtige dingen doe, zoals tv kijken, en dat ik bijtijds naar bed ga en voldoende rust neem, ook overdag.

5) Warmte

Nog maar eens de herinnering om jezelf warm te mogen houden, van buiten en van binnen. Lekker op de bank met een warme kop thee of warme chocolade-rijstemelk of een kop soep. Met een dekentje en warme sokken, natuurlijk. Let er wel op dat wanneer je de verwarming hoger zet, het kan zijn dat je huid eerder uitdroogt. Verzorg jezelf goed.

Hoe voelt de herfst voor jou? Wat heb jij nodig en wat helpt jou?

Mocht je willen ervaren hoe je meer aarding en gronding door middel van yoga en adem in je leven kunt brengen, wees dan de komende periode van harte welkom voor:

Wees welkom wanneer het past!

Namasté, Vera


56 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page