top of page
  • Foto van schrijverVera Develing

Goede Voornemens!

Bijgewerkt op: 15 jan. 2022

Gelukkig Nieuwjaar mooi mens! De eerste maand is alweer voorbij, we hebben zelfs Blue Monday overleefd... hoe staat het ervoor met jouw voornemens? Zijn ze nog onder je aandacht? Is je focus vervlogen? Heb je het opgegeven? Heb je ze überhaupt wel gemaakt? :)


Waarom goede voornemens?

Het zetten van een stip op de horizon, het verhelderen van jouw focus voor dit jaar, kan helpen bij het maken van keuzes en het bepalen van richting. Je weet waarom je iets wel of niet doet. Je gaat na of iets wel of niet een bijdrage is. En dan is er nog zoiets als syntropie: Net doen alsof de toekomst al in het Nu aanwezig is. Je leest er hier meer over.


Wanneer je helder hebt wat je wilt, wenst en verlangt, geeft dat meer betekenis aan je leven. Door tot in iedere cel te voelen wat het je brengt als het er is, trek je het ook daadwerkelijk aan. Dat is hoe de Wet van de Aantrekking werkt. Voelen, voelen, voelen. Bekijk gerust The Secret (nog) eens.


Maar ondanks het zetten van goede voornemens, kan het zijn dat ze niet uitkomen of dat het niet lukt om vol te houden. Heb je daar in je plan(ning) rekening meegehouden? Dat er obstakels en hindernissen kunnen zijn? Tegenslagen en teleurstelling zijn van alle dag. Hoe ga jij daarmee om? Gooi je meteen de handdoek in de ring? Hoe sta je op nadat je gevallen bent? En dan is er nog iets om rekening mee te houden. Want het zijn heus niet alleen de externe omstandigheden en situaties waarin je terecht kunt komen die je tegen kunnen houden.


Er is ook nog zoiets als de saboteur... die innerlijke criticus, die stem die overal wat van vindt en je vooral probeert niets nieuws te laten beginnen want dat zou je zomaar in gevaar kunnen brengen. Die stem die zegt dat je niet goed genoeg bent, dat je het niet kunt, dat het toch niet gaat werken, zie je wel...


En misschien is voornemens ook helemaal niets voor jou. Het geeft mij ook het gevoel van moeten, presteren, bereiken, forceren... Misschien dat een intentie zetten al een stuk zachter is en beter vol te houden is. Dat je dagelijks of wekelijks of maandelijks een intentie zet, iets waar je je aandacht, energie, tijd aan spendeert. Dan kan het groeien en verwezenlijken. Ik merkte dat het me hielp tijdens de lessenserie over de 18 ity's om vanuit verschillende begrippen mijn leven te bekijken en vorm te geven. Het was echt een verrijking, gaf focus en richting.


Dat gezegd hebbende... waardoor kan het dan toch dat als je een voornemen of intentie hebt gezet, dat deze niet uitkomt of het niet lukt dit vol te houden?

De grootste oorzaak ligt in ons brein. Ons brein is geprogrammeerd om ons in veiligheid te houden en ervoor te zorgen dat we overleven. Gaan we iets aanpassen, oh jeetje, dat is gevaarlijk. Verandering is niet waar het brein op zit te wachten.

In ons onderbewuste brein draaien heel veel programma's in een rap tempo. Alle overtuigingen, gedachten, patronen... en als daar geen bewustzijn op zit, dan gaan we op de automatische piloot en blijven we doen wat we deden met hetzelfde resultaat. Door herhalen is dit neurale pad, deze groef in de plaat, ingesleten. Het is steeds hetzelfde liedje.

Het bewuste deel van ons brein is in het Nu en is supercreatief. Echter, dit deel van ons brein verwerkt informatie niet zo snel als het onderbewuste. Het is minder makkelijk om iets aan te passen als er saboterende programma's draaien.

Je hiervan bewust zijn, is de grootste stap. Om het dan toch aan te kunnen passen in de richting die je wenst, is herhalen herhalen herhalen nodig om een nieuw pad aan te leggen in je brein. En dat is, dankzij neuroplasticiteit, mogelijk!


Het kan even duren voor een nieuwe gewoonte eigen wordt... naar het schijnt minstens 21 dagen. En ook als het even niet lukt, wil dat niet zeggen dat het niet gaat lukken. Vallen en weer opstaan. Er zijn wel middelen die kunnen helpen bij het versterken van dit proces:


* Briefje(s) ter herinnering

Door op een plek of verschillende plekken een briefje te leggen, hangen, plaatsen help je jezelf te herinneren aan wat je je hebt voorgenomen of aan je intentie.


* Trilling hoog houden

Het kan soms allemaal best frustrerend zijn als het niet lukt. Wanneer je je niet goed voelt, is de kans groot dat je dit vergroot, dat dit versterkt en dat het een neerwaartse spiraal wordt. Door bijvoorbeeld een dankbaarheidsdagboek bij te houden, te mediteren, je te omringen met en te doen waar je blij van wordt, verhoog je je trilling en herinner je jezelf gemakkelijker waarom je ook alweer je voornemen of intentie had gezet. Je vindt hier een meditatie om je te helpen herinneren aan wat jij leuk vindt en hier een meditatie om weer meer in jouw hart te komen.


* Onderzoek jouw belemmerende gedachten

Iedere keer als er een gedachte opkomt die jou tegenhoudt, kun je deze onderzoeken. Zelf gebruik ik daar schrijven en The Work van Byron Katie voor. Door alles eerlijk op te schrijven, zonder belemmeringen, kom ik vaak tot de mooiste inzichten en tot de kern. De vier vragen van The Work helpen me erbij om te herinneren wat nou echt waar is. Spoiler Alert: eigenlijk niet zoveel... :)


* Yoga Nidra & EFT

Deze twee methoden communiceren direct met je onderbewuste. Ze helpen je om daar waar je de verandering wenst een aanpassing te maken ten goede van jou. Door jezelf te deconditioneren, oude programma's, overtuigingen en gedachten te onderzoeken en te deactiveren, te ontladen, komt er ruimte vrij om nieuwe keuzes te kunnen maken. Access Bars kan hier ook een enorme bijdrage aan leveren. Er wordt ruimte gecreëerd om nieuwe en beter passende keuzes te kunnen maken. Wil je een persoonlijke Yoga Nidra en/of EFT, dan hoor ik het graag!


* Affirmatie of Mantra of Sankalpa

Een affirmatie sluit mooi aan bij de intentie die je zet en komt terug in de eerste tip over de briefjes en ook bij de vorige tip. Hierbij nog een aantal aanwijzingen voor het creëren van een affirmatie:

- Het is van belang te weten, te voelen wat je WEL wilt. En misschien dat er in eerste instantie alleen maar op komt wat je niet wilt. Prima. Schrijf dat op en vertaal het vervolgens naar wat je wel wilt.

- Formuleer de affirmatie kort en bondig. Maak er geen epistels van, maar kom tot de kern. Dan kun je hem ook makkelijker onthouden en herhalen.

- Zet hem in de tegenwoordige tijd. Doe net alsof het NU al gebeurt (syntropie, weet je nog?).


Je kunt deze affirmatie inzetten tijdens je meditatie, wanneer je yoga beoefent, de afwas doet of je tanden borstelt, doucht of een wandeling maakt. En ook bij het gebruik van een mala en als sankalpa bij Yoga Nidra. Je plant een zaadje in de meest vruchtbare en ontvankelijke deel van je geest zodat het kan groeien en verwezenlijken.


En? Gaat het nu lukken?

Weet je... het is dat het mij zo helpt op mijn pad naar meer geluk, liefde, rust, wijsheid en zo.

Je mag uiteraard ook lekker de boel de boel laten, kan zomaar een heel goed idee zijn en het beste voornemen dat er is. Maar mocht het resultaat niet zijn wat je wilt, weet dan dat je iedere seconde weer opnieuw kunt beginnen en dat het niet afhangt van 1 januari volgend jaar...En wil je een (persoonlijke) mala om je te helpen bij het affirmeren en manifesteren?

Of een dromenvanger om jouw dromen te vangen?


Liefdevolle en ontspannen groet, Vera

13 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page