top of page
  • Foto van schrijverVera Develing

Psoas - Spier van de Ziel

Bijgewerkt op: 15 jan. 2022

Als het om het verwerken van trauma gaat, zijn herkennen en erkennen heel grote stappen. Het stimuleren van de Nervus Vagus kan helpen om weer uit de stresstoestand te komen, uit de fight and flight, en om het Parasympatisch Zenuwstelsel te activeren. Vanuit rust, vanuit het lichaam, ben je meer gegrond en is er meer ruimte, kalmte om trauma te verwerken.


Trauma, wanneer het geen uitweg vindt, wordt in het lichaam opgeslagen. Een van de eerste spieren die zich aanspant als er iets gebeurt, is de psoas. Het is ook de laatste spier die zich weer ontspant. Je kunt je voorstellen dat er heel veel trauma in de psoas opgeslagen wordt. Maar wat is de psoas? Waar heeft de psoas invloed op? En hoe kun je er dan weer voor zorgen dat de spanning vrijkomt?


Wat is de Psoas?

De Psoas is een groep spieren die zich aanhecht aan het bovenbeenbot en vanuit daar door het bekken loopt, door de buikholte en aanhecht aan de achterzijde van het lichaam aan de onderste ribben. Het is een spier die dolgraag als hangmat in jouw lichaam aanwezig wil zijn zodat je goed kunt functioneren. Door stress, trauma, pijn spant deze spier zich aan en als de spanning onvoldoende wordt geloosd, kan dit klachten met zich meebrengen.





Waar heeft de psoas invloed op?

Door het verloop van de psoas zie je dus ook waar deze invloed op heeft:

- Benen

- Bekken

- Buikholte

- Rug

- Ribben

- Middenrif


Er is een waslijst aan klachten en symptomen die te maken kunnen hebben met een niet goed functionerende en dus te gespannen psoas. Wat dacht je van:

- Rugklachten, pijn aan de rug

- Bekkenklachten

- Heupklachten

- Pijn met lopen

- Spijsvertering, darmen, blaas

- Ademhaling

- Hart

- Menstruatie

- Zelfs hoofdpijn (ivm darmen)


Emotioneel kan een gespannen psoas zorgen voor een disbalans. Het kan zijn dat je je heel gespannen voelt, niet goed slaapt, weinig of juist te veel eet, dat je moeite hebt tot rust te komen.


Hoe kun je de spanning uit de psoas bevrijden?

Er is een heel natuurlijke reactie op spanning, namelijk trillen, shaken, beven. Dit is wat dieren nog altijd doen nadat ze iets spannends of traumatisch hebben beleefd. Echter, mensen zijn in staat om die spanning, dat wat ze werkelijk voelen, te onderdrukken, waardoor de energie langer dan nodig in het lichaam wordt opgeslagen en voor klachten kan zorgen.


Hieronder volgt een aantal opties om die spanning toch uit het lichaam te bevrijden:

- Trillen

- Fascia Release

- Dansen

- Springen

- Bewegen

- Geluid maken

- Ademsessie

- EFT

- Yin Yoga of Trauma Sensitieve Yoga

- Schrijven / Journaling

- Praten

- Trauma Release Excersizes (TRE)

- Lichaamswerk

- Huilen

- Boksen

- Zuchten, gapen, ...

- Holistic Pulsing

- Massage


Alles wat je weer meer in contact brengt met jouw lichaam, met voelen, met de sensaties, met daar waar de pijn is opgeslagen op een veilige manier, is een manier. Zorg dat je je geborgen voelt, je hoeft het niet alleen te doen, wel zelf, maar niet alleen. Het levert zo enorm veel vrijheid op wanneer je de spanning uit je lichaam bevrijdt wordt en losgelaten wordt. Het is geen tijd meer om ervoor weg te gaan, het nog langer te verstoppen of te onderdrukken. De energie wil stromen en het kan zomaar zijn dat er dan ook meer in jouw leven gaat stromen. Er komt meer ruimte om jij te zijn. Dat kan zoals gezegd enorm spannend zijn en het is niet de bedoeling dat je je gedwongen voelt of iets van jezelf moet verlangen of moeten. Alles op jouw tijd, op een manier die bij jou past.


Naast verschillende workshops die erop gericht zijn dat je zelf iets kunt doen, ook over de psoas, om de regie en autonomie, de grip weer kunt grijpen, is het ook mogelijk om af te spreken voor sessies waarin we samen afstemmen wat jij nodig hebt om spanning uit jouw lichaam te bevrijden.


Alle Liefs & Alle Goeds, Vera


767 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page