top of page
  • Foto van schrijverVera Develing

Sankalpa

Bijgewerkt op: 15 jan. 2022

Sankalpa is een woord uit het Sanskriet en betekent zoveel als besluit of beslissing. Het is een vast voornemen om iets te doen of te worden in jouw leven. Zelf vertaal ik het ook wel als intentie of affirmatie, maar eigenlijk is het nog meer dan dat. Een sankalpa helpt je om je hele leven in een nieuwe vorm of structuur te gieten en kan zo het hele levenspatroon beïnvloeden. Als een richtlijn, het is geen doel op zich, maar kan je helpen om jouw doel te bereiken.


Sankalpa is een belangrijke fase in Yoga Nidra. Tijdens deze diepe ontspanning, waarin jouw lichaam 'slaapt' en je geest helder en alert is, plaats je een sankalpa als een zaadje. Hoe helderder de geest, hoe beter het zaadje kan groeien. Wanneer er niets meer in de weg staat, dan zal het zaadje groeien en bloeien tot in de volste potentie en op die manier een krachtige richtlijn in jouw leven zijn.


Wanneer je een sankalpa vormt, houd dan rekening met het volgende:

* Kort en bondig

* In de tegenwoordige tijd

* Positief geformuleerd


Kort en bondig

Ga geen ellenlange zinnen creëren... stick to the point. Kom tot de kern. Alleen het essentiële benoemen, dat neemt jouw geest veel makkelijker op dan een heel epistel. Dus waar gaat het werkelijk om? Wat is voor nu het belangrijkste om jouw droomleven te kunnen leven? Wanneer je merkt dat dit punt ruimte heeft gekregen, kun je een nieuwe sankalpa formuleren.


In de tegenwoordige tijd

Niet gister. Niet morgen. Nu. Doe net alsof het er nu al is. Alsof het nu gebeurt. Er is namelijk alleen maar nu en het helpt om dat wat je wenst al naar het nu te trekken. Syntropie wordt dat genoemd. Je kunt er hier meer over lezen.


Positief geformuleerd

Laat een sankalpa brengen wat je wel wilt in plaats van wat je niet wilt. Mocht er alleen maar opkomen wat je niet wilt in je leven, schrijf dat dan op en vertaal het naar wat je wel wilt. Op die manier creëer je ruimte en sta je jezelf toe aan te trekken en te ontvangen wat je wenst.


Wanneer je je sankalpa hebt geformuleerd, kun je deze inzetten tijdens Yoga Nidra of bijvoorbeeld bij het gebruik van een mala tijdens een meditatie. Wanneer je vragen hebt over het creëren van een sankalpa voor jou op dit moment, dan hoor ik het graag.


Op weg naar het leven van jouw droomleven!

Liefdevolle en ontspannen groet, Vera


44 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios

Obtuvo 0 de 5 estrellas.
Aún no hay calificaciones

Agrega una calificación
bottom of page